Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja dobitnik Nobela za mir

Norveški NRK informaciju je objavila dva sata prije nego što će predsjednik norveškog Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland zvanično objaviti ime dobitnika
79 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 09:30h

Nobelovu nagradu za mir 2013. godine dobila je Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja.

Norveški NRK informaciju je objavila dva sata prije nego što će predsjednik norveškog Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland zvanično objaviti ime dobitnika.

NRK, norveška državna televizija, i prošle godine je nekoliko sati ranije objavila da će Evropska unija dobiti Nobelovu nagradu za mir, što se ispostavilo kao tačno. Nikada nije otkriven njihov izvor.

Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) je međuvladina organizacija locirana u Hagu koja promoviše i kontroliše primjenu Konvencije o hemijskom naoružanju iz 1997. godine, koja u potpunosti zabranjuje proizvodnju, skladištenje i korišćenje hemijskog naoružanja.

Organizacija nije pod kapom Ujedinjenih nacija, ali koordinira svoje aktivnosti i usko sarađuje sa UN. OPCW je u posljednje vrijeme u žiži javnosti zbog kontrole hemijskog naoružanja u Siriji.

OPCW ima rok do sredine 2014. da okonča uništavanje sirijskog hemijskog arsenala na osnovu odredbi rusko-američkog sporazuma.

Mnogi kao glavnog favorita u trci za Nobelovu nagradu za mir vide pakistansku 16-godišnju aktivistkinju Malalu Jusufzaj, međutim stanica NRK je još ranije jutros objavila da ona neće biti ovogodišnji dobitnik.

Godine najveći problem za osvajanje nagrade: Malala Jusafzai (Foto:Reuters)

Malala je juče dobila nagradu Saharov od Evropskog parlamenta.

Ukoliko se informacija NRK ispostavi kao tačna, očekuje se da će podići dosta prašine zbog trenutne situacije u Siriji i zategnutih odnosa svjetskih sila zbog tamošnjih sukoba.

Izuzetno kontroverznom smatrana je i prošlogodišnja odluka Komiteta da uzdrmanoj Evropskoj uniji dodijeli nagradu, a i ranije je bilo oprečnih mišljenja o dobitnicima ove nagrade.

Galerija

Bonus video: