Žrtve kolere na Haitiju podnijele tužbu protiv UN zbog epidemije

Na Haitiju nije bilo kolere u posljednjih 150 godina sve dok je pripadnici mirovnih snaga UN nisu donijele iz Nepala
0 komentar(a)
Kolera na Haitiju, Foto: Justforeignpolicy.org
Kolera na Haitiju, Foto: Justforeignpolicy.org
Ažurirano: 10.10.2013. 14:08h

Advokati žrtava kolere na Haitiju podnijeli su u srijedu tužbu protiv Ujedinjenih nacija zbog odgovornosti za izbijanje epidemije koja je usmrtila više od 8.300 ljudi.

Institut za pravdu i demokratiju sa sjedištem u SAD saopštio je da reprezentuje 8.000 žrtava i porodica preminulih od epidemije kolere koja je izbila u oktobru 2010. godine u čije ime je podnio tužbu protiv UN.

UN koje su odbile vansudsko poravnjanje i odštetu, saopštile su u februaru da su legalno zaštićene od bilo kakve pravne akcije u vezi sa epidemijom od koje je oboljelo više od 650.000 ljudi.

Advokat Ira Kurzban je rekao da je "ovo je jedinstven splet okolnosti zbog kojih UN ne mogu da se kriju iza štita imuniteta", prenio je AFP.

Na Haitiju nije bilo kolere u posljednjih 150 godina sve dok je pripadnici mirovnih snaga UN nisu donijele iz Nepala, rekao je Kurzban na konferenciji za štampu.

Utvrđeno je da je izvor epidemije bila rijeka koja protiče neposredno pored kampa mirovnjaka UN u gradu Mirebalais u Nepalu. Vrsta kolere na Haitiju je ista kao i ona u Nepalu.

Prema podacima Instituta, epidemija kolere i dalje ubija 1.000 Haićana godišnje.

Bonus video: