Agencija Blumberg: Bankrot SAD-a dovešće do kraha svjetske privrede

Ukoliko SAD ne podignu limit zaduživanja države, Svjetska privreda doživjeće strahovit udar
55 pregleda 21 komentar(a)
Predstavnički dom, Foto: Reuters
Predstavnički dom, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2013. 15:43h

Svjetska privreda doživjeće strahovit udar i pravi ekonomski cunami ukoliko SAD ne podignu limit zaduživanja države, predviđa agencija Blumberg, pozivajući se na mišljenje domaćih i stranih eksperata.

Efekti eventualnog bankrota američke državne kase mogu se porediti sa negativnim uticajem koji je na razvoj globalne ekonomske krize imao bankrot velike američke investicone banke Liman Braders, polovinom septembra 2008. godine, navodi se u analizi Blumberga.

Poslije kraha Liman Bradersa svijet je, naime, doživio najveći privredni zastoj od vremena Velike depresije početkom treće decenije prošlog vijeka. Eksperti tvrde da bi posljedice finansijskog kolapsa SAD na stanje zdravlja globalne ekonomije bile još drastičnije.

Blumberg navodi da će, ako do 17. oktobra američki zakonodavci ne izglasaju povećanje nivoa zaduženja zemlje koji je sada utvrđen na 16,7 biliona dolara, uslijediti pravi krah na svjetskim berzama akcija, kao i osjetan pad vrijednosti dolara, sa kataklizmičnim posljedicama za cijelu planetarnu privredu.

Najveći gubitnici, u slučaju takvog "crnog" scenarija, biće Kina i Japan, jer su te dve azijske zemlje uložile više od dva biliona dolara u vrijednosne hartije američke vlade i glavni su finansijeri ogromnog deficita najveće svetske ekonomije.

Desetodnevno zaustavljanje finansiranja vladinih institucija u SAD već je uticalo na smanjenje rasta bruto domaćeg proizvoda te zemlje za 0,2 odsto, a dalje produbljivanje krize će izazvati još veći pad tog vitalnog pokazatelja.

Investitori na njujorškom i drugim velikim finansijskim tržištima počinju da sumnjaju u efikasnost američkih vlasti, a povodom plaćanja gigantskog državnog duga, komentariše Blumberg, uz napomenu da će zbog toga štetu pretrpeti mnoge druge zemlje, čak i one koje nemaju velik obim investicija.

U slučaju daljeg rasta rizika, zbog nemogućnosti da se riješi problem urednog finansiranja vladinih troškova u SAD, stopa prihoda na emitovane hartije od vrijednosti kao i cijena zajmova će, širom sveta, rasti sa teškim posljedicama, posebno za sve dugovima opterećene zemlje.

Scenario potpunog bankrota malo vjerovatan

Uprkos pesimizmu koji iskazuju ekonomisti i tržišni eksperti na koje se poziva Blumberg, generalni direktor druge po uticaju rejting agencije u svetu - Mudis - Rajmond Mekdaniel smatra da je bankrot SAD ipak "malo vjerovatan".

Mekdanil veruje da će se predstavnici vladajućih demokrata i opozicionih republikanaca u američkom Kongresu na kraju dogovoriti o mogućem smanjenju izdataka u budžetu i uvećanju granice držanog duga.

On podsjeća da se sličan sukob dve kongresne frakcije dogodio i prije dve godine, ali je na kraju postignut kompromis. Blumberg javlja, pozivajući se na neimanovani izvor u američkom ministarstvu finansija, da bi bankrot državne kase mogao biti izbjegnut čak i ako Kongres na kraju odbije da izglasa predloženo povećanje limita držanog duga.

Loša vijest je, međutim, da bi u toj varijanti SAD ponovo zapale u recesiju i to bi, nema sumnje, "povuklo" u "negativnu teritoriju" i ostatak svjetske privrede koja se još nije sasvim oporavila ni od krize koja je buknula prije pet godina, poslije sloma američkog hipotekarnog tržišta.

Finansijska blokada federalne vlade u SAD je, inače, počela 1. oktobra, poslije neuspjeha demokrata u republikanaca da dogovore usvajanje budžeta zemlje za tekuću finansijsku godinu.

Bonus video: