Malala Jusafzai dobitnica nagrade Saharov

"Evropski parlament pozdravlja nevjerovatnu snagu te djevojke. Malala hrabro brani pravo sve djece na obrazovanje"
0 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.10.2013. 11:07h

Mlada pakistanska aktivistkinja koja se bori za pravo devojčica na školovanje, Malala Jusafzai, dobitnica je nagrade Saharov koju dodjeljuje Evropski parlament, saopštio je danas predsjednik EP Martin Šulc.

Kako javlja agencija Frans pres pozivajući se na izvor iz EP, predsjednici političkih grupa su jednoglasno odlučili da nagrada pripradne Malali koju su pokušali da ubiju talibani zbog njenog zalaganja za školovanje devojčica.

Ovo priznanje Evropskog parlamenta nagrađuje ličnosti koje se bore protiv netolerancije, fanatizma i represije.

"Evropski parlament pozdravlja nevjerovatnu snagu te djevojke. Malala hrabro brani pravo sve djece na obrazovanje", pravo koje se, kako je naveo Šulc, "često zanemaruje" kad su u pitanju djevojčice.

Malala, koja se pominje i kao kandidat za Nobelovu nagradu za mir, pozvana je da primi nagradu Saharov 20. novembra u Strazburu.

Nagrada ustanovljena 1988. godine nosi ime po jednom od najpoznatijih bivših sovjetskih disidenata, Andreju Saharovu, nukleranom fizičaru i borcu za ljudska prava, dobitniku Nobelove nagrade za mir 1975. Nagrada Saharov iznosi 50.000 eura.

Među ranijim dobitnicima nagrade su i nekadašnji južnoafrički predsjednik Nelson Mandela i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, ali i Ibrahim Rugova, Adem Demaći i sarajevsko Oslobođenje. Nevladina organizacija iz Srbije "Žene u crnom" bile su među kandidatima za tu prestižnu nagradu 2006. godine.

Bonus video: