SAD: Suspendovan najveći dio pomoći Egiptu

Egipat će ostati uskraćen za najveći dio vojne pomoći u tenkovima, borbenim avionima, helikopterima i raketama, kao i bez novčane pomoć od 260 miliona
2 komentar(a)
Egipat vojska, Foto: Foxnews.com
Egipat vojska, Foto: Foxnews.com
Ažurirano: 10.10.2013. 09:31h

Sjedinjene Američke Države suspendovale su juče najveći dio pomoći Egiptu koja je godišnje iznosila 1,5 milijardi dolara, saopštili su zvaničnici u Vašingtonu.

Egipat će ostati uskraćen za najveći dio vojne pomoći u tenkovima, borbenim avionima, helikopterima i raketama, kao i bez novčane pomoć u gotovini od 260 miliona dolara za podršku Vladi Egipta, pošto Vašington od egipatske vojne vlasti očekuje napredak u razvoju demokratije i ljudskih prava, prenijela je agencija Rojters.

Stejt department neće prekinuti pomoć i nastaviće da podržava borbu protiv terorizma i osiguranje bezbjednosti na Sinajskom poluostrvu kao i oblasti "od koristi egipatskom narodu kao što je obrazovanje, zdravstvo i razvoj privatnog sektora".

"SAD nastavljaju da podržavaju demokratsku tranziciju i protive se nasilju kao sredstvu za riješavanje razlika u Egiptu. Mi ćemo nastaviti da preispitujemo periodično odluku u vezi našse pomoći i nastavićemo da radimo sa privremenom vladom", navodi se iz Stejt departmenta.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki navela je da će SAD uskratiti isporuku određenih vojnih sistema kao i novčane pomoći egipatskoj vladi do "značajnijeg napretka'' vlade u stvaranju osnova za slobodne i poštene izbore.

Bonus video: