Malala Jusafzai: Nisam još zaslužila Nobelovu nagradu

Premda je slavljena širom svijeta, Malala u svojoj rodnoj zemlji nailazi na skepticizam
2 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Huffingtonpost.co.uk
Malala Jusafzai, Foto: Huffingtonpost.co.uk
Ažurirano: 09.10.2013. 14:50h

Malala Jusafzaj, mlada pakistanska aktivistkinja koju mnogi vide kao ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za mir, kaže da još nije zaslužila to prestižno priznanje.

Govoreći povodom godišnjice napada u kojem su joj talibani pucali u glavu jer se javno zalagala za pravo žena na obrazovanje, 16-godišnja Malala je u intervjuu za pakistanski radio Siti 89 FM objasnila da joj je želja da učini više u promovisanju obrazovanja, te da još nije vrijeme da dobije Nobelovu nagradu.

"Ima puno ljudi koji zaslužuju Nobelovu nagradu za mir i mislim da imam još dosta da radim. Po mom mišljenju, nisam učinila dovoljno da bih osvojila Nobela za mir", rekla je Malala koja je postala globalni ambasador za prava djece na obrazovanje.

U dolini Svat, na duboko konzervativnom sjeverozapadu Pakistana, gdje je Malala živela do napada i gdje se od žena očekuje da sjede kod kuće i bave porodicom, samo polovina djevojčica danas pohađa školu.

Premda je slavljena širom svijeta, Malala u svojoj rodnoj zemlji nailazi na skepticizam, pa čak i na optužbe da je postala marioneta Zapada.

Ipak, svojim porukama nade i odlučnošću uspjela je da inspiriše mnoge mlade Pakistance.

"Prošlogodišnji napad na nju je nešto što se ne zaboravlja. Obrazovanje je naš život i Malala se za to bori. Zbog toga je mi jako volimo", izjavila je 12-godišnja Humera Kan iz Mingora, gdje je Malala pohađala školu prije nego što je napadnuta.

Bonus video: