"Marš miliona maski" 5. novembra: Poštenje i pravda su više od riječi

I u Crnoj Gori su Anonimusi imali svoje akcije, naročito u vrijeme studentskih protesta krajem 2011. godine
8 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 10:13h

Čuvena haktivistička grupa Anonimusi za 5. novembar je najavila "Marš miliona maski" u Vašingotnu, kako bi podsjetila svijet da su poštenje i pravda više od samih riječi.

Kao organizator okupljanja se navodi Džon Ferhust, koji kaže da se radi prije svega o upozorenju, a potom i o pokazivanju snage tog pokreta.

Oni će iznijeti stavove vezane za reforme vlade SAD, farmaceutsku industriju i upotrebu genetsko modifikovane hrane.

Anonimusi su prepoznatljivi po maskama Gaja Foksa, čuvenog zavjerenika koji je pokušao da podigne u vazduh engleski Parlament 5. novembra 1605. godine.

U brojnim aktivnostima širom svijeta, Anonimusi su otkrivali podatke raznih ekstremnih desničara, napadali Izrael, Rusiju i Sjevernu Koreju, hakovali sajt Federalnih rezervi SAD, CIA-e i FBI-a, razotkrili brojne slučajeve pedofilije...

Najavljeni skup u Vašingtonu podsjeća na završnu scenu iz filma "V for Vendetta" u kojoj hiljade ljudi pod maskama korača prema Vladi diktatorske zemlje.

FBI je ove godine saopštio da je pokret Anonimusa skoro potpuno neutralisan, a kao neslavne epizode ovog pokreta pamte se najave rušenja Facebooka i čitavog interneta, što se nikad nije dogodilo.

I u Crnoj Gori su Anonimusi imali svoje akcije, naročito u vrijeme studentskih protesta krajem 2011. godine, ali već duže vrijeme nisu aktivni.

Galerija

Bonus video: