Talibani ismijavaju SAD: Pijete krv svom narodu

Pobunjenici su optužili sebične američke vođe da od američkih državljana uzimaju teško zarađen novac i onda se s tim istim novcem "razbacuju"
1 komentar(a)
Avganistan, Talibani, Vojska, Foto: Beta/AP
Avganistan, Talibani, Vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2013. 09:39h

Talibanski ekstremisti koji se bore s američkim vojnicima u Avganistanu, ismijali su Vašington zbog finansijske blokade vlade.

Talibani optužuju i američke političare i da "sisaju krv sopstvenog naroda".

Islamski ekstremisti su izdali saopštenje preko svog veb-sajta u kojem su opisali kako su američke institucije paralisane, Statua slobode je zatvorena a smanjen broja turista pogodio je prodavnice, restorane i hotele u prijestonici, prenio je AFP.

"Američki narod treba da shvati da se njihovi političari igraju njihovim sudbinama, kao i sudbinama drugih potlačenih naroda, a sve zbog sopstvenih interesa", kaže se u saopštenju talibana.

Pobunjenici su optužili, kako kažu, sebične američke vođe da od američkih državljana uzimaju teško zarađen novac i onda se s tim istim novcem "razbacuju", trošeći ga na prolivanje krvi nedužnog i potlačenog naroda.

"Umesto što piju krv sopstvenom narodu...taj novac treba da bude potrošen za dobrobit mira", naveli su oni.

Talibani koji su svrgnuti s vlasti američkom ofanzivom 2001. godine, često koriste svoj veb-sajt za verbalne napade na Vašington i svoju vladu u Kabulu, navodi francuska agencija.

U Avganistanu se nalazi oko 57.000 američkih vojnika, od kojih će većina napustiti zemlju do kraja naredne godine.

Zbog finansijske blokade federalne vlade, na prinudne odmore poslato je nekoliko stotina hiljada budžetskih korisnika na federalnom nivou.

Vlada je blokirana pošto Kongres nije usvojio budžet za 2014. fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra. Posljednja finansijska blokada federalne vlade dogodila se krajem 1995. godine i trajala je tri nedjelje.

Bonus video: