Prva žena na čelu Federalnih rezervi SAD

Dženet Jelen će na mjesto predsjednice Federlanih rezervi doći u ključno vrijeme za američku ekonomiju i bankarstvo
1 komentar(a)
Dženet Jelen, Foto: Beta/AP
Dženet Jelen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2013. 08:13h

Predsjednik SAD Barak Obama će nominovati potpredsjednicu Federalnih rezervi Dženet Jelen za novog predsjednika američke centralne banke, saopštila je jutros Bijela kuća.

Dženet Jelen će na tom mjestu zamjeniti Bena Bernankea i time postati prva žena na čelu moćnog "Feda", i to u ključno vrijeme za američku ekonomiju i bankarstvo.

Jelen i Bernanke treba da se pojave danas pred Obamom u Bijeloj kući, kako bi primopredaja dužnosti zvanično bila objavljena.

Bernanke će ostati na poziciji do kraja mandata, to jest 31. januara. On je na čelu Federalnih rezervi osam godina, i pomogao je da se američka ekonomija izvuče iz najgore finansijske krize koja ju je pogodila još od vremena velike recesije iz tridesetih godina prošlog veka.

Pod Bernankeovim rukovodstvom, Federalne rezerve su, po izbijanju krize 2008. godine, stvorile programe za koje se smatra da su spasle američki bankarski sistem.

Jelen (67) je postala vodeći kandidat za Bernankeovog naslednika pošto je bivši ministar finansija Lorens Samers, za koga se smatralo da je Obamin miljenik, povučen iz razmatranja za tu funkciju zbog sve izraženijeg otpora.

Jelen je Bernankeova bliska saradnica i saveznik, i bila je jedan od ključnih arhitekata programa Federalnih rezervi da se kamatna stopa održava na rekordno niskom nivou, kako bi se pomoglo oslabljenoj ekonomiji SAD da se oporavi.

Vjerovatno je da će ona voditi politiku američke centralne banke u istom smeru kao Bernanke.

Bonus video: