SAD saglasne sa Rusijom oko oružja Sirije

Američki državni sekretar Džon Keri kratko se sastao s liderima Rusije i Kine, kako bi razgovarali o situaciji u Siriji i drugim krizama u svijetu
1 komentar(a)
bijela kuća, Foto: Planetware.com
bijela kuća, Foto: Planetware.com
Ažurirano: 08.10.2013. 12:21h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocenio da “Sirija aktivno sarađuje na hemijskom razoružanju”, kao i da su Moskva i Vašington saglasni oko eliminacije oružja.

Američki državni sekretar Džon Keri kratko se sastao s liderima Rusije i Kine, kako bi razgovarali o situaciji u Siriji i drugim krizama u svijetu.

"Imamo zajedničko razumijevanje o tome šta treba da se uradi. Veoma mi je drago da predsjednik SAD Barak Obama zauzima ovaj stav", rekao je Putin poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u okviru zasijedanja Azijsko - pacifičke ekonomske saradnje na ostvru Baliju, prenijele su agencije.

Međunarodni eksperti započeli su proces stavljanja pod kontrolu sirijskog hemijskog oružja, a Putin je izjavio da se nada da će oni uspješno obaviti zadatak i da će lišiti Siriju hemijskog oružja u narednih godinu dana.

Poslije optužbi da je u građanskom ratu u Siriji korišćen bojni otrov sarin Rusija i SAD pokrenule su prošlog mjeseca inicijativu za stavljanje sirijskog oružja pod međunarodni nadzor kako bi se izbjegla opasnost od najavljene američke vojne intervencije.

Jedan neimenovani američki zvaničnik, koji je na samit APEK-a na indonežanskom ostrvu Baliju doputovao sa Kerijem, rekao je da je državni sekretar imao 15-minutni razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o organizovanju međunarodne konferencije za pomoć Siriji da uspostavi tranzicionu vladu, prenijela je agencija AP.

Bonus video: