Rusi će tokom Igara u Sočiju špijunirati sportiste

Ruska Federalna služba bezbjednosti želi da se postara da svaka komunikacija sportista ili gledalaca ne prođe neprimjećeno tokom igra
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2013. 06:14h

Svi oni koji budu prisustvovali Olimpijadi u Sočiju u februaru 2014. biće na meti špijuniranja kakvo nije zabilježeno u istoriji igara, pokazuju dokumenta koja je „Gardijan“ imao na uvid.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) želi da se postara da svaka komunikacija sportista ili gledalaca ne prođe neprimjećeno tokom igra, stoji u izvještaju ruskih novinara istraživača o pripremama za Soči.

Tokom ceremonije paljenja olimpijske baklje na Crvenom trgu u Moksvi, Vladimir Putin kazao je da su Rusija i njen narod prožeti kvalitetom „otvorenosti i prijateljstva“, što Soči čini savršenom destinacijom za Olimpijadu.

Međutim, dokumenta o javnim nabavkama i tenderima ruskih kompanija za komunikacije sugerišu da će instalirani alati za špijuniranje telefona i interneta dati FSB-u slobodu da presretnu svaki razgovor ili prenos podataka i da čak prate upotrebu spornih riječi ili fraza u i–mejlovima, internet ćaskanju i u društvenim medijima.

Osim javnih dokumenta do kojih su došli, Andrej Soldatov i Irina Borogan otkrili su da su velike promjene napravljene na telefonskim i internet mrežama u Sočiju kako bi FSB nadgledala i filtrirala protok podataka, koristeći Sorm – ruski sistem za presretanje telefonske i internet komuniakcije.

Ron Dibert, profesor na Univerzitetu u Torontu i direktor SitizenLaba, organizacije koja je pomogla ruskim novinarima, opisao je izmjene na Sormu kao „'Prizmu' na steroidima“, aludirajući na programe nadzora koje koristi američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA).

Šef obavještajnih službi Oleg Siromolotov biće zadužen sa Soči, što znači da će situaciju nadgledati neko ko je karijeru proveo više jureći za stranim špijunima nego za teroristima.

Na konferenciji FSB-a, zvaničnik Aleksej Lavriščev negirao je da će mjere službe biti invazivnije od onih koje su, kako je rekao, korištene za vrijeme Olimpijade u Londonu.

"Oni su tamo stavljali kamere za nadzor i u toalete“, kazao je.

Bonus video: