uz nadzor OPCW

Počelo uništavanje sirijskog hemijskog arsenala

Sirija navodno ima više od 1.000 tona sarina, iperita i drugih zabranjenih hemikalija
1 komentar(a)
Sirija UN, Foto: Reuters
Sirija UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2019. 11:11h

Uništavanje sirijskog hemijskog arsenala - uz nadzor tima Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) - počelo je danas, kazali su međunarodni posmatrači za BBC.

Misija je ustanovljena rezolucijom Ujedinjenih nacija, koja je uslijedila poslije hemijskog napada koji se desio 21. avgusta u blizini Damaska. Inspektori UN za hemijsko oružje potvrdili su da je tom prilikom korišten nervni gas sarin.

U njemu poginule stotine osoba, a Sjedinjene Države i druge zapadne sile za isti su okrivile režim Bašara al Asada. Ali Asad tvrdi da iza napada stoje sirijski pobunjenici.

"Prvi dan uništavanja i onesposobljavanja je završen, bavili smo se bojevim glavama, hemijskim bombama ali i mobilnim i statičnim jedinicama za miješanje hemijskih supstanci i punjenje raketa. Nastavljamo sjutra i sljedećih dana“, kazao je za agenciju Frans pres izvor blizak operaciji.

S obzirom na to da se pojedine zalihe nalaze u ratnim zonama, nije saopšteno na kojoj je od blizu 20 prijavljenih lokacija počeo proces uništavanja.

To je prvi put da je OPCW – sa sjedištem u Hagu - zatražio da nadgleda uništavanje hemijskog naoružanja za vrijeme nekog konflikta.

Sirija navodno ima više od 1.000 tona sarina, iperita i drugih zabranjenih hemikalija.

Prema američko-ruskom dogovoru, sirijski arsenal trebalo bi da bude uništen do sredine 2014.

Nova klima saradnje sa Damaskom, ocjenjuje BBC, mogla bi dovesti do konferencije u Ženevi o okončanju konflikta u Siriji.

Francuski mediji su prenijeli izjavu izaslanika UN i Arapske lige Lahdara Brahimija koji je rekao da ohrabruje sve strane da dođu u Ženevu u drugoj polovini novembra.

Asad je, u međuvremenu, sugerisao da bi Njemačka mogla preuzeti ulogu medijatora u pokušaju da se okonča 30-mjesečni građanski rat.

On je u intervjuu za njemački nedjeljnik „Špigl“ naglasio da Damask neće pregovarati sa pobunjenicima ako ne polože oružje.