Kina izdala najveću uzbunu zbog dolaska tajfuna Fitou

Centar tajfuna Fitou se kreće brzinom od oko 15 kilometara na čas, a uz njega idu propratni jaki vjetrovi i obilne kiše
0 komentar(a)
Japan Tajfun, Foto: Wikipedia.org
Japan Tajfun, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 06.10.2013. 14:34h

Kineske vlasti su danas izdale najveću uzbunu pred dolazak tajfuna Fitou koji večeras stiže na kineske obale i gdje je već evakuisano nekoliko desetina hiljada ljudi. Kineske meteorološke službe su juče izdale crvenu uzbunu, što je najveći stepen uzbune za vremenske nepogode.

Fitou, čiji se centar kreće brzinom od oko 15 kilometara na čas, trebalo bi da stigne do kineskog tla izmedju provincija Džeđiang i Fudžijan. Uz tajfun idu propratni jaki vjetrovi i obilne kiše.

Tajfun se sada nalazi na oko 360 kilometara jugoistočno od grada Vendžou, gdje je više od 13.000 osoba evakuisano, javila je agencija Sinhua. Glavna kineska meterološka služba je zatražila od lokalnih vlasti i stanovnika tih područja da budu na oprezu i da ispunjavaju instrukcije koje će im biti saopštene.

"Ne smijemo dozvoliti da iko bude u opasnosti", rekao je guverner Li Čijag . On je zatražio od nadležnih organa da obilaze bran, kao i hemijske fabrike i druga strateška postrojenja.

Fitou, koji je dobio ime po rijetkom cvijetu, je 23. tajfun u ovoj godini. Već je prošao japanska ostrva Okinave, i počinio malu materijalnu štetu. Vlasti Tajvana su takođe izdale uzbunu. Nekoliko stotina međunarodnih letova je danas otkazano, takođe su prekinute i neke pomorske rute prema Kini.

Bonus video: