Kina: Milioni u magli

Najgora situacija sa smogom je u industrijskom gradu Anšan, gdje je vidljivost manja od 50 metara
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 08:55h

Najveći dio sjevera Kine, sa stotinak miliona stanovnika, jutros je utonuo u duboku maglu, zbog čega je zatvoreno nekoliko aerodroma i desetine autoputeva, a u centru Pekinga gusti smog drugi dan uzastopce smanjuje vidljivost na ispod 1.000 metara.

Na pekinškom međunarodnom aerodromu vidljivost je još slabija, krećući se od 250 do 500 metara. Ipak, ostvareno je 56 odsto planiranih polijetanja, ali nijedan avion nije sletio.

Trinaest polijetanja je otkazano, a 29 aviona koji su trebali da slete u Peking preusmjereni su na aerodrome u drugim gradovima. Pet aviona je vraćeno na odredište.

Saobraćajna policija zatvorila je neke od ključnih autoputeva u zemlji, uključujući one koji povezuju Peking sa Harbinom na sjeveroistoku, Šangajem i Tjencinom na istoku, kao i sa provincijom Hebei.

U oblasti milionskog grada Tjencin svih 14 autoputeva je zatvoreno, a u provinciji Hebej 13. Slična situacija je u provinciji Lijaoning.

Najgora situacija sa smogom je u industrijskom gradu Anšan, gdje je vidljivost manja od 50 metara.

Sve se ovo dešava u vrijeme nacionalnog praznika Kine, koji se proslavlja cijele sedmice, i magla je spriječila desetine miliona ljudi da se vrate kućama sa odmora.

Gužve na autoputevima su ionako velike, zato što se u vrijeme ovog praznika ne naplaćuje putarina, a magla je napravila još veći haos.

Galerija

Bonus video: