Asad: Niko nije nevin u građanskom ratu

Asad nagovijestio da je spreman na raspisivanje izbora prije isteka sadašnjeg mandata u avgustu 2014. i dodao da nije još odlučio da li će se kandidovati
0 komentar(a)
Bašar Al-Asad, Foto: Reuters
Bašar Al-Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2013. 20:02h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad kazao je njemačkom nedjeljniku "Špigl" da neće pregovarati sa pobunjenicima dok oni ne polože oružje i da njegov najjači saveznik Rusija podržava njegovu vladu više nego ikad.

U opširnom intervjuu za "Špigl" koji će u cjelini biti objavljen u nedjelju, Asad je kazao da ne smatra da je moguće da se sukob u Siriji riješi kroz pregovore sa pobunjenicima, što bi moglo raspršiti nade Zapada u političko rješenje.

"Po mom mišljenju, politička opozicija ne nosi oružje. Ako neko odbaci oružje i želi da se vrati svakodnevnom životu, onda o tome možemo da razgovaramo", kazao je Asad.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je prošle sedmice rezoluciju kojom se zahtijeva uklanjanje sirijskog hemijskog oružja i podržava plan za političku tranziciju u Siriji.

Vašington krivi Asadovu vladu za napad nervnim gasom 21. avgusta u okolini Damaska u kojem su stradale stotine ljudi. Sirijska vlada i Rusija tvrde da su taj napad izvele pobunjeničke snage.

Asad je za "Špigl" kazao da američki predsjednik Barak Obama "nije čak ni prošaputao dokaz" da je sirijska vlada koristila nervni gas.

"On ne nudi ništa osim laži", kazao je Asad, suprotstavljajući stav Vašingtona sa stavom Rusa koje smatra "pravim prijateljima".

"Oni mnogo bolje shvataju o čemu se ovdje zaista radi... Rusi su mnogo nezavisniji, nego vi u Evropi gdje se svi toliko orijentišete ka Sjedinjenim Državama".

Asad je dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin "više nego ikad odlučan da nas podrži".

"On iz sopstvene borbe protiv terorizma u Čečeniji zna kroz šta mi ovdje prolazimo".

Sirijski predsjednik je naglasio da nije zabrinut za svoju sudbinu i da su zato on i njegova porodica sve vrijeme rata ostali u Damasku.

On je rekao da svi prave greške "pa i predsjednik" i da je suzbijanje demonstracija u početku možda bilo preoštro, ali da je i dalje ostaje pri odluci da se "bori protiv terorizma kako bi odbranio zemlju".

Nagovijestio je da je spreman na raspisivanje izbora prije isteka sadašnjeg mandata u avgustu 2014. i dodao da nije još odlučio da li će se kandidovati.

"Ako ne budem imao podršku naroda, neću se kandidovati", kazao je.

"Špigl" nije naveo kada je i gdje urađen intervju sa sirijskim predsjednikom.

Bonus video: