Kupovali akcije pogrešnog Tvitera

Berzanskim vlastima bilo je čudno kada su vidjeli da su akcije gubitaša "Tvitera", kompanije koja je osnovana 1972. godine, skočile za 1.400 odsto u jednom danu
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2013. 07:46h

Pojedini investitori na Njujorškoj berzi kupovali su akcije gubitaške kompanije "Tviter", koja prodaje tehničku opremu, misleći da su u pitanju akcije istoimene društvene mreže, od koje se očekujeda napravi bum na tržištu kapitala.

Kupce akcija zbunili su slični akronimi kompanija a regulatorne vlasti Njujorške berze obustavile su privremeno prodaju akcija kompanije "Tviter" zbog zabune.

Berzanskim vlastima postalo je čudno kada su primijetili da su akcije gubitaša "Tvitera", kompanije koja je osnovana 1972. godine u Masačusetsu i koja prodaje televizore, audio i drugu tehničku opremu, skočile za 1.400 odsto u jednom danu.

Za samo jedan dan investitori su kupili 14,4 miliona akcija "pogrešnog" Tvitera. Kompanija je inače u prethodnih godinu dana imala prosječan dnevni promet akcija od 29.000, a 2007. godine je ušla u postupak bankrota, prenosi američki mediji.

Kupce akcija su očigledno zbunili slični akronimi kompanija. Tviter iz Masačusetsa na berzi ima simbol "TWTRQ", dok "pravi" Tviter, čije akcije su investitori mislili da kupuju, koristi simbol "TWTR".

Akcije "pravog" Tvitera na berzi tek u novembru (Foto: Shutterstock)

Ono što, međutim, dodatno zbunjuje jeste kako su berzanski brokeri mogli toliko da pogriješe i pokupuju akcije pogrešnog Tvitera, kada akcije društvene mreže Tviter još nijesu u ponudi na berzi.

Naime, društvena mreža Tviter tek nedavno je najavila izlazak na berzu, ali se to očekuje tek krajem novembra. Društvena mreža Tviter, čije sjedište je u San Francisku, ima 218 miliona korisnika, među kojima su američki predsjednik Barak Obama, papa, mnogi poznati političari, televizijske i muzičke zvezde.

Očekuje se da će "pravi" Tviter po izlasku na berzu zaraditi najmanje milijardu dolara.

Galerija

Bonus video: