Indija: Žestoke demonstracije zbog nove države

Regionalni informaciono-tehnološki centar Hajderabad biće zajednički glavni grad za obje države bar u sljedećih 10 godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2013. 12:20h

U jugoistočnoj Indiji su izbili žestoki protesti nakon što je kabinet premijera u četvrtak donio odluku o formiranju nove savezne države, pod nazivom Telangana.

Demonstranti su blokirali puteve i ulice u priobalnim regionima države Andra Pradeš, poslije odluke o podjeli tog regiona i stvaranja države Telangana, koja će biti 29. indijska savezna država nakon što dobije odobrenje u parlamentu.

Nova država će biti formirana na siromašnoj teritoriji, podložnoj sušama, za koju njeni zagovornici tvrde da su je vlade Andra Pradeša do sada zanemarivale, prenijela je agencija AFP.

Regionalni informaciono-tehnološki centar Hajderabad biće zajednički glavni grad za obje države bar u sljedećih 10 godina, saopštila je vlada.

Posljednjih godina su održavani protesti protiv formiranja 29. savezne države. Protivnici su nezadovoljni što će Hajderabad, sjedište mnogih informacionih i farmaceutskih kompanija, koji će biti uključen u novu državu, biti zajednički glavni grad.

Telangana, sa 35 miliona stanovnika, imaće 10, a Andra Pradeš 23 okruga. Nova država, koja ne izlazi na more, jedan je od najnerazvijenijih indijskih regiona. Kampanja za njeno izdvajanje traje već 50 godina.

Kritičari upozoravaju da bi jučerašnja vladina odluka mogla otvoriti "Pandorinu kutiju" sa zahtjevima za dalja izdvajanja regiona u etnički šarolikoj Indiji koju potresaju separatistički pokreti.

Indija je posljednji put mijenjala unutrašnje granice 2000, kada je formirala tri nove države u ekonomski siromašnim regionima u sjevernom dijelu zemlje.

Galerija

Bonus video: