NEKADA SAVEZNICI

Asad: Turska će skupo platiti podršku pobunjenicima

Asad je odgovorio da "terorizam ne možete koristiti kao kartu koju stavite u svoj džep"
10 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2013. 14:24h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad upozorio je Ankaru da će "skupo platiti" za to što pruža podršku pobunjenicima koji pokušavaju da obore njegov režim.

Asad kaže da će u "ti teroristi" ubrzo uticati i na Tursku.

"U bliskoj budućnosti, ti teroristi će uticati na Tursku. A Turska će veoma skupo platiti zbog svog doprinosa", rekao je Asad u intervjuu koji je danas emitovan na turskoj opozicionoj televiziji "Halk", prenosi AFP.

Na pitanje o prisustvu pobunjenika povezanih s Al-Kaidom duž duge i nestabilne granice izmedju dvije zemlje, Asad je odgovorio da "terorizam ne možete koristiti kao kartu koju stavite u svoj džep, jer je to kao škorpion koji neće oklijevati da vas ubode u bilo kom trenutku".

Medju brojnim pobunjeničkim formacijama koje se bore u Siriji ima i nekoliko trvdokornih islamističkih grupa, a vlada turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, ukorenjena u islamu, postala je jedan od najrevnosnijih podržavalaca sirijske pobune, navodi francuska agencija.

"Sve što on kaže o Siriji i njenom narodu je hrpa laži, ništa više... Erdogan podržava teroriste i to je sve što radi", rekao je Asad.

Odnosi između Damaska i Ankare, nekada bliskih saveznika, pogoršali su se otkako je narodna pobuna u Siriji, koja je počela u martu 2011. godine, prerasla u sukob punih razmjera koji je odnio više od 115.000 života i prisilio milione ljudi da pobjegnu iz zemlje.

Turska je 17. septembra oborila sirijski vojni helikopter za koji tvrdi da je ušao u njen vazdušni prostor, a Damask je ocijenio da je taj potez imao za cilj pojačavanje tenzija između dvije zemlje.

Asad je priznao da je helikopter ušao u turski vazdušni prostor, ali je rekao da je to bilo iz opravdanih razloga, kako bi se spriječilo "infiltriranje velikog broja terorista".

Turski parlament je juče za još godinu dana produžio mandat koji vladi te zemlje omogućava da šalje trupe u Siriju u slučaju potrebe.

Turska je odobrila vojnu akciju protiv Sirije ubrzo nakon što je u minobacačkom napadu izvedenom sa susjedne teritorije ubijeno pet turskih civila u oktobru prošle godine, a turska vojska se od tada sveti za svaku sirijsku granatu koja pade na njeno tlo.

Galerija