Zapad razmatra da Iranu dopusti ograničeno obogaćivanje uranijuma

Novo evropsko stajalište, koje je reakcija na otvaranje novog iranskog predsjednika prema Zapadu, moglo bi značiti nagovještaj promjene politike prema Teheranu
52 pregleda 3 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2013. 14:17h

Zapadne vlade razmatraju mogućnost da dopuste Iranu da nastavi obogaćivanje uranijuma do određene mjere, u okviru mogućeg sporazuma o rješavanju već deceniju dugog spora sa Teheranom, rekao je visoki evropski diplomata.

Novo stajalište EU-a, koje je reakcija na otvaranje novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija prema Zapadu, moglo bi značiti ublažavanje starog zahtjeva da Iran obustavi svako obogaćivanje uranijuma zbog straha da Teheran možda razvija nuklearno oružje.

"Vjerujem da, ako Iranci dokažu da je ono što rade mirnodopsko, onda bi bilo moguće da to i nastave", rekao je u razgovoru za agenciju Reuters litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkečivius.

"To je uslovno, to nije gotova stvar. No, ipak, postoji mogućnost da se to razmotri, zahvaljujući ovom približavanju", rekao je on. "Kako će to izgledati, ne znamo".

Litvanija predsjedava EU-om do kraja godine, što Linkečiviusu pruža bliži uvid u mnoge interne političke rasprave, piše Reuters.

Rohani, umjereni predsjednik Islamske republike koji je izabran u junu, ustraje na tvrdnji da Iran ne razvija nuklearno oružje. Zapadne diplomate su oprezne spram Rohanijevog otvaranja i kažu da Iran treba da iznese konkretne prijedloge.

Privatno, međutim, mnogi priznaju da bi Teheranu vjerovatno trebalo dopustiti da održi neke aktivnosti obogaćivanja uranijuma nižeg stupnja u okviru šireg političkog dogovora, sve dok će se UN-ovim inspektorima dopuštati nadzor.

Naredni krug pregovora između Irana i šest svjetskih sila održaće se u Ženevi 15. i 16. oktobra.

Bonus video: