Epl "sjedi na najviše novca" u SAD

IT sektor je trenutno najbogatiji, a četiri "kralja novca" su Epl, Majkrosoft, Gugl i Sisko, koji su ukupno teški 329 milijardi dolara
1 komentar(a)
Epl, Foto: Nadzrul.com
Epl, Foto: Nadzrul.com
Ažurirano: 02.10.2013. 11:33h

"Najmoćniji svjetski brend" Epl je zagospodario je još jednim tronom. Naime, ova kompanija "sjedi na najviše novca", tačnije na 147 milijardi dolara.

"Hrpa keša" koja prolazi kroz Epl predstavlja čak deset odsto ukupnog novca koji je u rukama korporacija u SAD, ne računajući finansijski sektor, piše NBC.

Količina novca u američkim kompanijama je u junu 2013. bila 1,48 biliona, što je za oko dva odsto više nego krajem 2012. godine. Riječ je o 1.067 kompanija sa sjedištem u SAD i koje je ocijenila kuća "Mudis".

IT sektor je trenutno najbogatiji, a četiri "kralja novca" su Epl, Majkrosoft, Gugl i Sisko, koji su ukupno teški 329 milijardi dolara.

Ipak, Epl je ubjedljivo prvi, a njegov iznos je dvostruko veći od drugoplasiranog Majkrosofta - 77 milijardi dolara.

Nakon IT industrije, sektori sa najviše novca su zdravstvo i farmaceutska industrija, pa je tako kompanija "Fajzer" na 50 milijardi dolara. Iza njih se nalazi auto-industrija u kojoj prednjače Ford i Dženeral motors sa 27,7 milijardi dolara, odnosno 26 milijardi dolara.

Bonus video: