Pjonjang ne odustaje od nuklearnog programa

Sjeverna Koreja je odbila ponudu Južne Koreje da dobije pomoć za razvoj u zamjenu za ukidanje nuklearnog programa
54 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Guardian.co.uk
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 02.10.2013. 10:22h

Sjeverna Koreja je odbila ponudu Južne Koreje da dobije pomoć za razvoj u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja, rekavši da se oko toga ne žele pregovarati. Sjevernokorejski savjetnik Sang Beom Lim je govorio na zasjedanju "pravo na odgovor" na kraju godišnjih govora u Generalnoj skupštini UN kada diplomate iz svih zemalja odgovaraju na argumente koje su iznijele druge zemlje u svojim govorima.

On je govorio nekoliko sati nakon što je zamjenik sjevernokorejskog ministra Pak Kil Jon rekao da je "neprijateljska politika" SAD kriva za nastavak tenzija na podijeljenom Korejskom poluostrvu. Pak je u Generalnoj skupštini UN rekao da SAD teže vojnoj dominaciji u severoistočnoj Aziji i da su odredile Sjevernu Koreju za "prvu metu napada", prenosi AP.

Pak je, takodje, kazao da SAD zloupotrebljavaju moć u Savjetu bezbednosti UN i da januarska rezolucija kojom su Sjevernoj Koreji pooštrene sankcije zbog lansiranja rakete velikog dometa nije korektna. Sang je, kasnije, na zasjedanju "pravo na odgovor", rekao da Sjeverna Koreja "i njen narod žive sa nuklearnim oružjem i bombama iznad glava decenijama".

Imajući u vidu ove "provokacije", Sjeverna Koreja nema drugog izbora osim da i sama nabavi nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja, dodao je on. On je odbio južnokorejsku ponudu ekonomske pomoći u zamjenu za utvrdivo nuklearno razoružavanje Severne Koreje, rekavši da je nuklearni štit neophodan da zaštiti Sjevernu Koreju od Južne Koreje i SAD.

Bonus video: