Sukobi nastavnika i policije u Riju

Nastavnici i profesori štrajkuju od avgusta protiv predloženog plana gradske vlasti o napredovanju u službi i platama prosvjetnih radnika
0 komentar(a)
Brazil protesti, Foto: Beta/AP
Brazil protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2013. 10:03h

Okršaji su izbili sinoć u Rio de Žaneiru između nekoliko stotina nastavnika osnovnih i srednjih škola i policije ispred Skupštine grada uoči glasanja o planu izmjena rada za nastavnike zbog koga oni protestuju.

Nastavnici i profesori štrajkuju od avgusta protiv predloženog plana o napredovanju u službi i platama koji će, po njihovom mišljenju, još pogoršati već lošu situaciju u sistemu javnog školstva u ovom gradu.

Više od 700 policajaca bilo je raspoređeno oko Skupštine grada, zatvoreno je pet glavnih ulica oko zgrade, kao i stanice podzemne železnice. Policija je upotrijebila dimne bombe protiv demonstranata i nekoliko ljudi je povrijeđeno. Nastavnici su optužili policiju da je koristila prekomjernu silu i nasumce napadala učesnike protesta.

Brazilska novinska agencija Globo javila je da je predložen plan za nastavnike sinoć odobren. Plan još treba da potpiše gradonačelnik Rija Eduardo Paes. U ponedeljak uveče već su bili sukobi između oko hiljadu profesora i jakih policijskih snaga ispred Skupštine grada.

Bonus video: