Netanijahu: Nećemo dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje

Netanijahu je da je Rohani napravio strategiju za unapređenje nuklearnog programa Irana
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: BetaAP
Benjamin Netanjahu, Foto: BetaAP
Ažurirano: 02.10.2013. 07:14h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je juče u Ujedinjenim nacijama da Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje, i da je Izrael spreman da, ako bude trebalo, djeluje i sam.

"Izrael neće nikada dopustiti Iranu da stekne nuklearno oružje. Ako Izrael bude morao da djeluje sam - djelovaće sam", rekao je Netanijahu govoru na zasijedanju Generalne skupštine UN.

On je rekao da Izrael to mora da uradi jer će mu budućnost biti ugožena ako Iran, koji se zalagao za uništenje Izraela, bude imao nuklearno oružje. Netanijahu je pozvao međunarodnu zajednicu da "zadrži pritisak" i sankcije Teheranu dok se ne bude osiguralo da je iranski nuklearni program "u potpunosti demontiran tako, da se to može provjeriti".

On je ocijenio da diplomatska ofanziva novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija tokom zasijedanje Generalne skupštine UN predstavlja lukavstvo kako bi se Iran oslobodio sankcija dok nastavlja rad na nuklearnom oružju.

Netanijahu je da je Rohani napravio strategiju za unapređenje nuklearnog programa Irana. Izraelski premijer je rekao da svi iranski predsednici služe jednom te istom "nemilosrdnom režimu" u kojem glavnu reč vodi vrhovni duhovni vođa.

On je takođe rekao da Iran podržava režim u Siriji koji je, kako je podvukao, upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.

Bonus video: