Lavrov: Asad bi mogao da počne pregovore s umjerenim pobunjenicima

Inicijativu o organizovanju nove međunarodne konferencije u Ženevi koja bi okupila predstavnike sirijskih vlasti i opozicije, pokrenuli su u maju Lavrov i Keri
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2013. 16:27h

Sirijski režim bi mogao da počne pregovore sa umjerenim djelovima opozicije na međunarodnoj konferenciji u Ženevi, najavljenoj za novembar, izjavio je danas u Moskvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Ne isključujem da naoružana opozicija, ako se ne izdaje za ekstremiste i nema terorističke vizije, može da bude veoma dobro predstavljena" na toj konferenciji nazvanoj "Ženeva 2", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Ekmeledinom Ihsanogluom.

Cilj mirovnih pregovora u Ženevi je primjena sporazuma iz juna 2012. o političkoj tranziciji vlasti u Siriji

Inicijativu o organizovanju nove međunarodne konferencije u Ženevi koja bi okupila predstavnike sirijskih vlasti i opozicije, pokrenuli su u maju Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri kako bi se okončali sukobi u Siriji koji su počeli u martu 2011. godine.

Lavov je rekao da zapadnjaci i arapske zemlje koji imaju ključnu ulogu u regionu, moraju da rade tako da naoružane opozicione grupe pristanu da učestvuju na konferenciji u Ženevi, ali je izrazio sumnju da bi to moglo da se postigne do sredine novembra.

"Do sada smo očekivali da naši zapadni partneri koji se zalažu da opozicija učestvuje na konferenciji, mogu da to brzo postignu.

Ali, oni nisu u tome uspjeli. Ne znam da li će uspjeti do sredine novembra", kazao je Lavrov.

Cilj mirovnih pregovora u Ženevi je primjena sporazuma iz juna 2012. o političkoj tranziciji vlasti u Siriji.

Bonus video: