Nagrada EP

Snouden i Malala u užem izboru za nagradu "Andrej Saharov"

Konačni dobitnik znaće se 10. oktobra, a svečana dodjela nagrade nazvane po čuvenom ruskom disidentu održaće se 20. novembra u Strazburu
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2013. 20:08h

Odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden i pakistanska djevojčiča Malala Jusafzai ušli su u uži izbor za nagradu "Andrej Saharov" koju Evropski parlament (EP) svake godine dodjeljuje borcima za ljudska prava, saopštio je večeras EP.

U užem izboru su i bjeloruski disidenti Ales Bjalacki, Edvard Lobau i Mikola Statkevič, koje tamnošnje vlasti već tri godine drže u zatvoru zbog učestvovanja u antivladinim demonstracijama.

Snouden je stekao svjetsku slavu nakon što je medijima dostavio podatke o tajnim programima američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) za nadzor nad telekomunikacijama širom svijeta, za koju je radio.

Nakon što su ga američke vlasti optužile za izdaju, Snouden je pobjegao u Rusiju, gdje je dobio politički azil.

Inspiracija mnogim ženama: Jusufzai (Foto: www.blackchristiannews.com)

Malala Jusafzai je kao dvanaestogodišnja djevojčica čudom preživjela atentat pucnjem u glavu koji su organizovali pakistanski Talibani, jer je prkosila njihovoj zabrani opismenjavanja ženske djece. Danas ima 16 godina i živi u susjednoj Indiji, gdje učestvuje u kampanjama za obrazovanje žena.

Konačni dobitnik znaće se 10. oktobra, a svečana dodjela nagrade nazvane po čuvenom ruskom disidentu održaće se 20. novembra u Strazburu.

Među ranijim dobitnicima nagrade, koja podrazumijeva i novčanu nadoknadu od 50.000 eura, su južnoafrički borac protiv aparthejda Nelson Mandela i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan.

Galerija