Peres: Razmotrićemo ratifikaciju zabrane hemijskog oružja

Široko je rašireno uvjerenje da Izrael posjeduje hemijsko i nuklearno oružje, što jevrejska država niti potvrđuje niti demantuje
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2013. 15:05h

Predsjednik Izraela Šimon Peres izjavio je danas da su "sve opcije" i dalje otvorene kako bi se Iran prinudio da odustane od svog nuklearnog programa, za koji Teheran kaže da je mirnodopski, dok ga Zapad i jevrejska država tumače kao dimnu zavjesu za stvaranje atomske bombe.

Peres je u Palati mira u Hagu kazao da ekonomske sankcije protiv Irana nisu odvratile tu zemlju od obogaćivanja uranijuma i pravljenja projektila dugog dometa, osim što su je možda natjerale da promijeni retoriku.

Prema riječima predsjednika Izraela, bilo bi bolje da su sankcije spriječile Iran da bude "centar užasa, ali su sve opcije i dalje otvorene"

Prema Peresovim riječima, bilo bi bolje da su sankcije spriječile Iran da bude "centar užasa, ali su sve opcije i dalje otvorene".

"Sirijci su ovog puta bili prinuđeni, sporazumom SAD i Rusije, da odustanu od svog hemijskog arsenala. To se nije desilo prije no što im je svijet zaprijetio vojnom opcijom", rekao je predsjednik Izraela.

Upitan da li je Izrael spreman da se pridruži Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, što sada čini Sirija, Peres je odgovorio da će njegova vlada to "razmotriti".

Široko je rašireno uvjerenje da Izrael posjeduje hemijsko oružje. Takođe je rašireno uvjerenje da Izrael posjeduje i atomsko oružje, što vlasti jevrejske države niti potvrđuju niti demantuju.

Međunarodni sud pravde, čije je sjedište u Palati mira u Hagu, donio je 2004. godine neobavezujuće mišljenje da se bezbjednosnom barijerom koju je Izrael podigao prema Palestincima krši međunarodno pravo.

Intervju u amsterdamskoj sinagogi

Izrael je potpisao, ali nije i ratifikovao međunarodnu konvenciju o hemijskom oružju koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje i upotrebu hemijskog oružja. Ratifikacija ove konvencija automatski vodi članstvu u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Sirija je prošle sedmice pristupila Organizaciji, pa su Izrael, Egipat, Sjeverna Koreja, Mjanmar, Angola i Južni Sudan jedine zemlje koje još nisu članice.

Šimon Peres je kazao da izjava iranskog predsjednika Hasana Rohanija o tome kako je nuklearni program njegove zemlje isključivo civilni protivurječi izjavi koju je Rohani dao dva dana ranije pred Iranskom revolucionarnom gardom - da će Teheran nastaviti da pravi rakete dugog dometa.

Peres je ocijenio da ti projektili ne mogu imati nikakvu drugu svrhu nego da nose nuklearne bojeve glave i da su zato Rohanijeve izjave protivrječne.

Galerija

Bonus video: