"Žene koje voze oštećuju jajnike"

Uticajni sveštenik otkriva zbog čega se samo muškarcima izdaju vozačke dozvole
94 pregleda 9 komentar(a)
Saudijska Arabija vozači, Foto: International Herald Tribune
Saudijska Arabija vozači, Foto: International Herald Tribune
Ažurirano: 30.09.2013. 07:02h

Žene koje žele da voze u Saudijskoj Arabiji trebalo bi da znaju da time nanose štetu svojim jajnicima i mogu roditi djecu sa zdravstvenim problemima, tvrdi jedan od vodećih konzervativnih sveštenika, prkoseći onima koji traže da se ukine zabrana po kojoj samo muškarci u toj islamskoj kraljevini smiju da voze.

Kampanja u kojoj se od žena traži da se ogluše o zabranu na protestnoj vožnji zakazanoj za 26. oktobar naišla je prošle sedmice na veliku podršku na Internetu i među uglednim borcima za prava žena. Sajt pomenute kampanje juče je bio blokiran na teritoriji kraljevine.

Kao jedan od 21 člana Visokog savjeta učenjaka, šeik Saleh al Lohaidan može da piše fatve, savjetuje vladu, a ima i veliki broj sljedbenika među uticajnim konzervativcima.

Njegovi komentari su ranije izazivali rasprave u saudijskom društvu i on je bio glasni protivnik reformi u oblasti prava žena, koje je naložio kralj Abdulah, koji ga je smijenio sa mjesta šefa Savjeta 2009.

U intervjuu objavljenom u petak na sajtu Sabq.org, kazao je da žene koje traže ukidanje zabrane na vožnju treba „da stave razum ispred svojih srca, emocija i strasti“.

Nije poznato da li Lohaidanova snažna podrška zabrani vožnje za žene ima podršku i drugih članova Savjeta

Premda Savjet ne diktira saudijsku politiku, što je dužnost kralja Abduaha, on može usporiti vladine odluke u zemlji gdje vladajuća porodica Al Saud veći dio svog legitimiteta dobija od svešteničke elite.

Nije poznato da li Lohaidanova snažna podrška zabrani vožnje za žene ima podršku i drugih članova Savjeta, ali njegovi komentari pokazuju koliko je protivljenje među konzervativnim Saudijcima prema ženama za volanom.

„Ukoliko žena vozi automobil, ne iz čiste potrebe, to bi moglo imati negativne psihološke posljedice kao što funkcionalne i psihološke studije pokazuju i automatski utiče na jajnike i gura karlicu prema gore“, kazao je za Sabq. „Zbog toga one koje redovno voze imaju djecu sa različitim zdravstvenim problemima“.

On u intervjuu nije naveo nijednu studiju koja bi podržala njegove tvrdnje.

Američke diplomate u Rijadu u depešama iz 2009, koje je objavio Vikiliks, opisuju Lohaidana kao „prepreku reformama“ i ističu da „njegove loše procijenjene opaske sramote kraljevstvo“.

Ne postoji nijedan konkretan zakon o zabrani vožnje za žene, ali samo muškarcima se izdaju vozačke dozvole. Žene mogu biti novčano kažnjene za voženju bez dozvole, ali je bilo slučajeva kada su i hapšene ili im je suđeno pod optužbama za političko protestovanje.

Bonus video: