Novi problemi u Fukušimi: Sistem za čišćenje vode ne funkcioniše

TEPCO je ulio hiljade tona vode u reaktore ove elektrane i nastavlja sa dolivanjem kako bi ih održala hladnim
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Beta/AP
Fukušima, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.09.2013. 12:34h

Sistem za dekontaminaciju radioaktivne vode u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu prestao je da radi usljed kvara samo par sati nakon što je stavljen u pogon.

Moderni sistem za preradu tečnosti (ALPS) osmišljen je u svrhe uklanjanja radioaktivnih materija iz kontaminirane vode i očekuje se da odigra ključnu ulogu u borbi protiv nagomilavanja toksičnih voda u elektrani, saopštila Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO).

"Upravo ispitujemo šta je uzrok kvara", navodi se u saopštenju, a prenosi AFP.

Sistem je počeo sa radom juče rano ujutru, ali se zaustavio tokom popodneva kada je utvrđeno da ne ispumpava adekvatno tečnost koja se koristi za uklanjanje radioaktivnih čestica, precizira TEPCO.

U postrojenju postoje tri sistema ALPS, od kojih su dva u martu aktivirana radi probe, ali su u junu zaustavljeni pošto je ustanovljeno da iz jednog od njih curi voda zbog korozije.

TEPCO je ulio hiljade tona vode u reaktore ove elektrane i nastavlja sa dolivanjem kako bi ih održala hladnim.

U Fukušimi kažu da su reaktori sada stabilni, ali da je svakoga dana potrebno dolivati u njih vodu da ne bi ponovo izmakli kontroli.

Visoko zagađena voda iz postrojenja kontaminira na stotine tona podzemnih voda na dan, a pored toga ističe iz privremenih rezervoara za skladištenje i teče ka moru.

TEPCO do sada nije iznio jasan plan o tome šta će raditi sa uskladištenom radioaktivnom vodom, navodi francuska agencija.

Bonus video: