Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju o Siriji

"Večeras je međunarodna zajednica ispunila svoju misiju", rekao je poslije izglasavanja dokumenta generalni sekretar UN Ban Ki Mun, i nazvao rezoluciju istorijskom
1 komentar(a)
SB UN, Foto: Beta/AP
SB UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.09.2013. 11:39h

Savjet bezbjedonsti UN jednoglasno je sinoć izglasao rezoluciju o obezbjeđivanju i uništenju sirijskog hemijskog oružja.

Radi se o prvoj rezolucija Savjeta bezbjednosti od početka sirijskog konflikta u martu 2011, pošto su Rusija i Kina uložile veto na tri ranije predložene rezolucije u kojima se vršio pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al Asada da okonča nasilje u svojoj zemlji.

"Večeras je međunarodna zajednica ispunila svoju misiju", rekao je poslije izglasavanja dokumenta generalni sekretar UN Ban Ki Mun, i nazvao rezoluciju istorijskom.

"To je prva nada za Siriju poslije duže vremena", dodao je Ban.

Ban je pored toga potvrdio da bi mirovna konferencija o Siriji, nazvana "Ženeva Dva" trebalo da se održi sredinom novembra.

Prije sastanka Savjeta bezbjednosti predsjednik SAD Barak Obama je ocijenio kao "ogrmoni uspjeh međunarodne zajednice" sporazum o toj rezoluciji koji je postignut poslije razgovora između Vašingtona i Moskve, saveznika Damaska.

Pobuna protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, koja je počela u martu 2011. se tokom mjeseci pretvorila u građanski rat u kome je do sada poginulo 110.000 ljudi.

Ban Ki Mun je takođe naglasio da eliminisanje sirijskog hemijskog oružja ne predstavlja dozvolu za ubijanje konvencionalnim oružjem.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da jaka, primjenjiva rezolucija koja predstavlja presedan pokazuje da diplomatija može da bude tako moćna da može mirnim putem da ukloni najgore ratno oružje.

Keri je rekao da će uništavanje sirijskog hemijskog oružja početi u novembru i biti završeno do sredine sljedeće godine.

U rezoluciji se ukazuje na posljedice po Siriju ako ne ispuni preuzete obaveze, ali Savjet bezbedjnosti će morati da usvoji drugu rezoluciju u tom slučaju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podvukao je da rezolucija ne uvodi automatski sankcije Siriji, ako ne poštuje njene odluke.

Rezolucija SB odobrava plan o uništenju sirijskog oružja koje je napravila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, čime je on postao pravno obavezujući.

Bilo je osigurano da će rezolucija biti usvojena kada su pet stalnih članica SB UN - Rusija, Kina, SAD, Francuska i Britanija, prihvatile tekst u četvrtak.

Bonus video: