Novi zemljotres u Pakistanu

Novi zemljotres registrovan je na oko 95 kilometara sjeveroistočno od oblasti Avaran, 14 kilometara ispod zemlje
0 komentar(a)
Pakistan zemljotres, Foto: Beta/AP
Pakistan zemljotres, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.09.2013. 10:06h

Snažan zemljotres, jačine 6,8 stepeni Rihtera, pogodio je jugozapad Pakistana, koji se još oporavlja od nedavnog potresa u kom je više od 500 ljudi poginulo.

Novi zemljotres registrovan je na oko 95 kilometara sjeveroistočno od oblasti Avaran, 14 kilometara ispod zemlje, saopštio je američki geološki zavod.

Direktor Nacionalnog seizmološkog centra Pakistana Zahid Rafi izjavio je da je ovo bio novi zemljotres i da nema veze sa zemljotresom koji je u utorak pogodio Pakistan, prenijela je agencija AFP.

Prema posljednjim informacijama, koje je juče saopštio sekretar Baludžistana Babar Jakub tokom obilaska uništenog regiona Avaran, poginulo je 515 ljudi.

Zvaničnici navode da pobunjenici i dalje ometaju dostavljanje pomoći ugroženima.

Ova siromašna oblast na jugu Baludžistana jedno je od uporišta separatističkih pobunjenika, koji su više puta pucali na helikoptere koji prevoze vojne zvaničnike zadužene za reagovanje u slučaju katastrofa.

U Baludžistanu, najvećoj, ali najmanje razvijenoj provinciji Pakistana, separatistička pobuna traje od 2004. godine.

U zemljotresu u Avaranu razoren je veliki broj kuća i povrijeđeno više od 500 ljudi, a nakon potresa stvoreno je i novo ostrvo u blizini južne obale Pakistana.

Bonus video: