Rohani pozvao Izrael: Stavite svoje nuklearno oružje pod međunarodnu kontrolu

Izrael, za koji se vjeruje da ima nuklearno oružje, još nije potpisao Sporazumu o neširenju, za razliku od Irana
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 16:51h

Predsjednik Irana Hasan Rohani pozvao je danas Izrael da se pridruži sporazumu o neširenju oružja i da stavi svoje nuklearno oružje pod međunarodnu kontrolu.

"Nijedna država ne treba da posjeduje nuklearno oružje.

Sve dok postoji nuklearno oružje, postoji i rizik da će biti upotrebljeno, postoji prijetnja od njegove upotrebe i širenja. Jedina moguća garancija je njihovo totalno uništenje", rekao je Rohani na zasijedanju Generalne skupštine UN o nuklearnom razoružavanju.

On je pozvao Izrael da se pridruži Sporazumu o neširenju oružja, čiji je cilj stavljanje nuklearnog oružja pod međunarodnu kontrolu i sprječavnje njegovog širenja, prenosi AFP.

Izrael, za koji se vjeruje da posjeduje nuklearno oružje, iako to nikada nije priznao, još nije potpisao sporazum, za razliku od Irana.

Izraelski premijer Netanjahu zove Rohanija "vukom u jagnjećoj koži" i apeluje da se pojača pritisak na Iran

"Skoro četiri decenije međunarodnih nastojanja da se na Bliskom istoku uspostavi zona bez nuklearnog oružja nisu uspjele. Izrael, jedina zemlja koja nije potpisala sporazum u tom regionu, trebalo bi da se pridruži sporazumu bez daljeg odlaganja", kazao je Rohani.

Rohani, umjereni političar u klerikalnom režimu, koji je došao na vlast u junu, zalaže se za brzo rješavanje spora sa zapadnim silama povodom spornog iranskog nuklearnog programa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zove Rohanija "vukom u jagnjećoj koži" i apeluje da se pojača pritisak na Iran.

Netanjahu ukazuje na to da da Iran, koji tvrdi da je njegov nuklearni program mirnodopski, pokušava da proizvede atomsku bombu i isključio je mogućnost izraelskog vojnog napada.

Galerija

Bonus video: