Peking reagovao na izjave Abea: Japan da se suoči sa svojom prošlošću

Japanski premijer je juče u SAD rekao da japansko povećanje potrošnje na vojsku nije bilo toliko veliko kao kod "prvog susjeda", misleći očigledno na Kinu
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 16:31h

Japan nema prava da daje neodgovorne izjave o kineskoj vojsci i treba da se suoči sa svojom istorijom i učini više za jačanje povjerenja kod svojih susjeda, rekao je danas portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova u reakciji na izjave japanskog premijera Šinzoa Abea.

Šinzo Abe juče je u govoru u Institutu Hadson u SAD, rekao da japansko povećanje potrošnje na vojsku nije bilo toliko veliko kao kod "prvog susjeda", misleći očigledno na Kinu.

"Kineski strateški ciljevi su transparentni", rekao je Hong i ukazao da normalan legitiman razvoj kineskih odbrambenih snaga ne predstavlja prijetnju za druge zemlje

"Ta zemlja je povećavala vojnu potrošnju, na netransparentan način, za više od 10 odsto godišnje tokom više od 20 godina od 1989, dok je moja vlada povećala svoj vojni budžet za samo 0,8 odsto", rekao je Abe.

"Pa onda, ako želite, možete me zvati desničarskim militaristom", dodao je japanski premijer.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei rekao je da se Kina drži puta mirnog razvoja i odbrambene vojne politike.

"Kineski strateški ciljevi su transparentni", rekao je Hong i ukazao da normalan legitiman razvoj kineskih odbrambenih snaga ne predstavlja prijetnju za druge zemlje.

Hong je rekao da Japanci ne treba da daju neodgovorne izjave o Kini i podsjetio da je japanska potrošnja na vojsku bilježila visok rast u decenijama poslije rata.

On je takođe naglasio da iz istorijskih razloga japanska aktivnost u vojnim i bezbjednosnim oblastima privlači veliku pažnju njegovih azijskih susjeda i međunarodne zajednice.

"Ako Japan želi da doprinese svjetskom miru i stabilnosti treba da radi ono što govori, da prestane da stvara tenzije i podstiče konfrontacije, da uradi više da poveća povjerenje svojih susjeda i da ima u vidu regionalni mir i stabilnost", rekao je on.

Hong je dodao da već duže vrijeme Japan pokušava da demantuje ili glorifikuje svoju istoriju agresije, koju su osudili njegovi azijski susjedi i međunarodna zajednica.

Galerija

Bonus video: