Potvrđena zatvorska kazna Čarlsu Tejloru

Bivši predsjednik Liberije je prvi šef neke države osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti pred međunarodnim sudom
0 komentar(a)
Čarls Tejlor, Foto: Beta/AP
Čarls Tejlor, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.09.2013. 12:27h

Specijalni tribunal za Sijera Leone potvrdio je danas presudu od 50 godina zatvora bivšem predsjedniku Liberije Čarlsu Tejloru za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Sijera Leoneu. "Apelaciono vijeće potvrđuje presudu od 50 godina zatvora", izjavio je sudija Džordž King.

Tejlor je prvi bivši predsjednik neke države koji je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti pred međunarodnim sudom. Sudsko vijeće je u maju 2012. godine zaključilo da je "optuženi odgovoran za pomaganje i podsticanje kao i za planiranje nekih od najgorih zločina u istoriji čovječanstva".

Tejlor (65) će služiti kaznu u Velikoj Britaniji u skladu sa sporazumom koji Specijalni tribunal ima sa tom zemljom. Sud je u aprilu 2012. godine proglasio krivim Tejlora po 11 tačaka optužnice koja ga tereti između ostalog za ubistva, mučenja, silovanja, seksualno ropstvo i regrutovanje djece.

On je proglašen odgovornim za naoružavanje i pomaganje pobunjenika koji su bili ozloglašeni zbog komadanja tijela neprijatelja tokom brutalnog građanskog rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. godine, u kojem je poginulo 120.000 ljudi.

Bonus video: