Izrael: Veća sloboda kretanja za Palestince

Ekonomski razvoj i održivost Palestine u interesu je Izraela i konačnog rješenja dugogodišnjeg spora između dva naroda, izjavio je Stajnic
52 pregleda 0 komentar(a)
Juval Stajnic, Foto: Haretz.com
Juval Stajnic, Foto: Haretz.com
Ažurirano: 26.09.2013. 10:57h

Izrael je najavio da će ublažiti neka ograničenja na kretanje u pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, dok pregovora o konačnom mirovnom sporazumu sa Palestincima.

Izraelski ministar zadužen za međunarodne odnose Juval Stajnic je precizirao da je izdato 5 000 radnih dozvola za Palestince da rade u Izraelu, da će ključni prelaz Alanbi sa Zapadne obale u Jordan biti otvoren tokom dana više sati i da će se dozvoliti novi uvoz građevinskog materijala u Gazu.

Stajnic je kazao da će prelaz Alenbi most biti otvoren pet dana u nedelji 24 sata. Izrael je već omogućio isporuku četiri miliona kubika vode na Zapadnu obalu i omogućiće isporuku još pet miliona kubika u Gazu narednih nedelja.

Imamo interesa za novu, održivu i prosperitetnu palestinsku ekonomiju, rekao je Stajnic novinarima u Njujorku, nakon sastanka održanog na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN. " Bolja ekonomska klima možda pomogne da se stvori bolja politička klima", dodao je on, istakavši da je jaka palestinska ekonomija dobra za Izrael, za izraelsku ekonomiju i za opštu atmosferu.

On je to rekao nakon što su se ministri iz takozvanog Bliskoistočnog ad hoc komiteta za vezu sastali da diskutuju o napretku u pregovorima o miru. Američki državni sekretar Džon Keri najavio je da planira da pojača napore kako bi pomogao da se postigne mirovni sporazum. On je postavio ambicizan cilj da se to dogodi za devet mjeseci.

Keri je izjavio da su se pregovarači direktno sastali sedam puta otkako su pregovori obnovljeni krajem jula u Vašingtonu, sa ciljem da se stvori palestinske država koja će živjeti u miru i bezbjednosti kraj Izraela. " Sva pitanja su na stolu, teritorije, bezbednost, izbeglice, Jerusalim, sva pitanja konačnog statusa", naglasio je Keri.

Palestinski ministar finansija Šukri Bišara kazao je da je ohrabren nekim inicijativama koje je Izrael najavio na jučerašnjem sastanku i posebno pohvalio otvaranje graničnog prelaza, koji on lično prelazi svake nedelje, na duže, kao i proširenje liste za uvoz u Gazu.

"U našem je najboljem interesu je da budemo napredni, vaš (izraelski) interes je da nas vidite napredni", rekao je palestinski ministar. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je nešto ranije pozvao sve donatore da pojačaju napore kako bi pomogli da se zaustavi usporavanje palestinske ekonomije.

Bonus video: