Iran i svjetske sile o nuklearnom programu

Cilj sastanka tokom godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine UN je da se omoguće suštinski pregovori o nuklearnom pitanju
0 komentar(a)
Iran, Foto: Walt.foreignpolicy.com
Iran, Foto: Walt.foreignpolicy.com
Ažurirano: 26.09.2013. 10:14h

Ministri spoljnih poslova pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačke sastaće se danas u sjedištu UN sa šefom diplomatije Irana.

Namjera je da razmotre deklarisanu spremnost Islamske Republike za sporazum koji bi otklonio višegodišnju međunarodnu zabrinutost zbog nuklearnog programa Irana.

Cilj sastanka tokom godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN je da se omoguće suštinski pregovori o nuklearnom pitanju, prvi od aprila, a vjerovatno će se održati oktobra.

Današnji ministarski sastanak će biti direktan kontakt SAD i Irana na najvišem nivou za šest godina - razgovaraće državni sekretar SAD Džon Keri i iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka će učestvovati na sastanku sa Iranom, kao i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton koja će biti formalna domaćica skupa.

Ohrabren da će novi predsjednik Irana Hasan Ruhani biti umjereniji od svog tvrdokornog prethodnika, ali sumnjajući da vrhovni vođa Irana neće dozvoliti promjenu, predsjednik SAD Barak Obama je naložio Keriju da istraži mogućnosti za rješavanje dugogodišnjeg spora. Obama i drugi američki zvaničnici su rekli da Iran mora da u praksi dokaže posvećenost rješenju.

Ruhani je u Njujorku ove nedjelje, debitujući na svjetskoj sceni, pokazao želju da hitno pokrene zastale pregovore, nastojeći da što je brže moguće ublaži oštre međunarodne sankcije.

Ruhani je u sredu rekao da "nemamo šta da krijemo", a Zarif da se nada da njegove zapadne kolege "imaju istu političku volju kao mi za ozbiljne pregovore s ciljem postizanja sporazuma u najkraćem roku".

Bonus video: