NSA špijunirala Lutera Kinga i Alija

Agencija je sarađivala sa ostalim američkim špijunskim agencijama kako bi napravile "listu kritičara vijetnamskog rata" i kontrolisale njihove razgovore sa inostranstvom
66 pregleda 1 komentar(a)
Martin Luter KIng, Foto: Beta/AP
Martin Luter KIng, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.09.2013. 06:50h

Američka NSA prisluškivala je ikonu borbe za građanska prava Martina Lutera Kinga i svjetskog prvaka u boksu Muhameda Alija.

NSA je špijunirala i druge poznate kritičare zbog osporavanja učešća SAD-a u ratu u Vijetnamu kroz tajni program s koga je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Tokom šest godine trajanja programa "Minaret" sedamdesetih godina prošlog vijeka na meti špijuniranja NSA i pomno praćeni su Martin Luter i njegov kolega Vitni Jang, bokserska zvijezda, ali i novinari New Jork Times-a i Washington Post-a kao i dva člana američkog Kongresa - senator Frenk Črč iz Ajdaha i senator Hauard Bejker iz Tenesija.

Poslije četrdeset godina otkriven je dobro čuvani dokument NSA koji je istorijski prikaz "epizode pod nazivom špijuniranje onih koji loše pričaju, ali ne i potpuno nezakonito", prenosi agencija AFP.

Sprovođenje programa zbog sve većeg "antiratnog neslaganja kod kuće" pokrenuo je predsjednik Lindon Džonson pošto ga je inicirao kod američkih obavještajnih agencija 1967. kako bi otkrio da li su neki protesti bili "podgrijani spolja".

NSA je sarađivala sa ostalim američkim špijunskim agencijama kako bi napravile "listu kritičara vijetnamskog rata" i kontrolisale njihove razgovore sa inostranstvom.

Program je nastavio i potonji predsjednik Ričard Nikson kada je ušao u Bijelu kuću 1969. za koju istoričari navode da je "odražava klimu paranoje koje je prožimala njegovo predsjednikovanje".

Program "Minaret" ugasio je američki tužilac Eliot Ričardson 1973. pošto je Niksonova administracija upala u politički skandal "Votergejt" i malo zatim američki predsjednik podnio ostavku.

Rat u Vijetnamu vodio se u vrijeme Hladnog rata, trajao je od 1955 -1975 i vodio se između Demokratske Republike Vijetnam (Sjeverni Vijetnam) protiv Republike Vijetnam (Južni Vijetnam) u savezu sa SAD, a procjenjuje se da je odnio preko tri miliona ljudskih života.

Bonus video: