Istraga upotrebe hemijskog oružja: Inspektori UN stigli u Damask

Vođa UN-ovog tima Ake Selstrom je istakao da je prethodni "izvještaj bio samo privremeni dokument", pošto je "potrebno da se razmotre i ostali slučajevi"
1 komentar(a)
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.09.2013. 11:00h

Tim stručnjaka za hemijsko oružje Ujedinjenih nacija stigao je danas u Damask kako bi nastavio istragu o upotrebi zabranjenog oružja tokom krvavog 30-mjesečnog sukoba.

Kako je javila AFP, stručni tim na čelu sa Akeom Selstromom doletio je iz Bejruta u sirijsku prijestonicu i očekuje se da će ispitati sve o okolnosti oko nedavne upotrebe hemijskog oružja.

"Bilo je 13 - 14 optužbi koje moraju da budu istražene", rekao je Selstrom i dodao da će tim sačiniti "konačni izvještaj" do kraja oktobra.

AFP podsjeća da je isti tim UN ranije boravio u Siriji i zaključio u izvještaju od 16. septembra da je hemijsko oružje korišćeno u širem obimu i da postoje jasni dokazi da je upotrijebljen gas sarin u napadu u Istočnoj Gouti, u blizini Damaska 21. avgusta.

Međutim, Selstrom je istakao da je "taj izvještaj bio samo privremeni dokument", pošto je "potrebno da se razmotre i ostali slučajevi".

Bonus video: