Rusija: 30 aktivista organizacije "Greenpeace" u pritvoru

Aktivisti su pokušali su da se 18. septembra popnu na naftnu platformu kompanije "Gazprom" da bi protestovali protiv ispitivanja eksploatacije nafte na Arktiku
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 09:33h

Aktivisti međunarodne ekološke organizacije "Greenpeace", koji su uhapšeni pri pokušaju da protestuju na naftnoj platformi Gazproma na Sjevernom polu, prebačeni su u pritvore u različitim gradovima.

Programski direktor te organizacije za Rusiju Ivan Blokov je rekao da su svih 30 aktivista koji su se nalazili na ledolomcu "Arctic Sunrise" u toku noći odvedeni u pritvor, a u zgradu Istražne komisije nije mogao da uđe niko od stranih diplomata osim američkog konzula, a ni advokati nisu uspjeli da se vide sa svojim klijentima.

"Advokati organizacije nisu imali mogućost ni da dostave ovlašćenja što je najgrublje kršenje zakona. Žalićemo se tužilaštvu“

Većina uhapšenih aktivista su stranci – od njih 30 samo četvoro su građani Ruske Federacije.

Pritvaranje aktivista i kršenje njihovih prava potvrdio je i ekspert za ekološka pitanja "Greenpeace Russia“ Mihail Krejndlin, prenosi agencija RIA Novosti.

"Sinoć je ispitano petoro ljudi koji imaju status osumnjičenih. Status ostalih članova ekipe je i dalje neodređen", kazao je on.

Advokati organizacije nisu imali mogućost ni da dostave ovlašćenja što je najgrublje kršenje zakona. Žalićemo se tužilaštvu“, rekao je Krejndlin.

Aktivisti organizacije "Greenpeace" pokušali su da se 18. septembra popnu na naftnu platformu u južnom dijelu Barencovog mora koja pripada kompaniji "Gazprom" da bi protestovali protiv ispitivanja eksploatacije nafte na Arktiku.

Sljedećeg dana ledolomac "Arctic Sunrise", koji je plovio pod zastavom Holandije, granična policija Rusije je zaustavila spustivši se iz helikoptera na palubu i uhapsila sve aktiviste na brodu.

Tegljači Obalske straže odvukli su brod sa aktivistima do Murkmanska gdje je uhapšene sačekala optužnica za piratstvo učinjeno od organizovane grupe za šta je maksimalana zaprijećena kazna 15 godina zatvora.

Galerija

Bonus video: