Rohani Obami: Napustite interese proratnih grupa, možemo se sporazumjeti

"Iran je spreman da sarađuje bilateralno i multilateralno s drugim odgovornim akterima"
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 08:46h

Iranski predsjednik Hasan Rohani je u govoru u UN rekao da njegova zemlja ne predstavlja "apsolutno nikakvu prijetnju za svijet" i pozvao američkog predsjednika Baraka Obamu da ignoriše pozive na rat i da se opredijeli za pregovore.

"Ako SAD izbjegnu da prate kratkoročne interese proratnih grupa, možemo naći okvir za prevazilaženje naših razlika", rekao je Rogani u govoru pred Generalnom skupštinom UN, nekoliko sati poslije obraćanja predsjednika SAD tom tijelu.

"Nuklearno oružje i drugo oružje za masovno uništenje nemaju mjesta u doktrini iranske odbrane i u suprotnosti su s našim osnovnim vjerskim i etičkim ubjeđenjima"

Rohani je rekao da će Iran djelovati odgovorno prema regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti. Ovo je njegovo prvo međunarodno istupanje poslije izbora 14. juna.

Rohani se smatra relativno umjerenim političarem u Iranu, ali vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei drži pravu vlast u zemlji i kontroliše najvažnija državna pitanja, uključujući nuklearni program.

Novi iranski predsjednik je takođe oštro osudio sankcije protiv njegove zemlje. Savjet bezbjednosti UN izglasao je šest rezolucija, od toga četiri koje uključuju sankcije, da natjera Iran da zaustavi svoje nuklearne aktivnosti.

Zapad sumnja da je iranski civilni nuklearni program samo pokriće za razvoj nuklearnog oružja, što Iran demantuje. Sankcije su dodatno pojačane finansijskim i naftnim embargom koji su uvele SAD i EU.

"Iran je spreman da sarađuje bilateralno i multilateralno s drugim odgovornim akterima", rekao je Rohani, koji je ponovio da njegova zemlja namjerava da koristi nuklearnu energiju isključivo u mirnodopske svrhe.

"Nuklearno oružje i drugo oružje za masovno uništenje nemaju mjesta u doktrini iranske odbrane i u suprotnosti su s našim osnovnim vjerskim i etičkim ubjeđenjima", rekao je iranski predsjednik.

Rekao je i da će Iran braniti mir zasnovan na demokratiji i izborima svuda u svijetu, uključujući Siriju, Bahrein i druge zemlje regiona.

Rohani je ukazao i da nema nasilnog rješenja za svjetske krize i osudio strategiju SAD u upotrebi bespilotnih letilica u borbi protiv terorista.

Netanjahu: Rohanijev govor u UN-u je ciničan i pun hipokrizije

Hasan Rohani je u intervjuu za televizijsku mrežu CNN osudio zločine nacista počinjene protiv Jevreja, što je stav suprotan njegovom prethodniku Mahmudu Ahmadinedžadu koji je negirao holokaust.

"Svaki zločin protiv čovječnosti, uključujući zločine koje su počinili nacisti protiv Jevreja, gnusan je i za svaku je osudu", rekao je Rohani u sinoćnjem intervjuu, kad mu je postavljeno pitanje o holokaustu.

On je rekao da je ubistvo jednog živog bića za svaki prezir, bez obzira da li se radi o hrišćaninu, Jevrejinu ili muslimanu.

Rohani je ipak osudio to što je Izrael okupirao dio palestinskih teritorija i što je tokom njegovog govora u Generalnoj skupštini UN juče popodne izraelska delegacija izašla iz sale, isto kao što su činili za vrijeme govora njegovog prethodnika Ahmadinedžada.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je da je Rohanijev govor "ciničan" i pun hipokrizije, pogotovo kad je riječ o nuklearnom pitanju.

"Kao što je očekivano, to je bio ciničan govor pun hipokrizije. Rohani je govorio o ljudskim pravima dok iranske snage masovno učestvuju u masakru nedužnih civila u Siriji", navodi se u saopštenju iz kabineta izraelskog premijera u Jerusalimu.

U saopštenju se navodi da iranski predsjednik osuđuje terorizam, a da iranski režim pribjegava terorizmu u desetinama zemalja u svijetu. Da on govori o civilnom nuklearnom programu, a prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju taj program je vojne prirode, naveo je Netanjahu.

"Svaka razumna osoba zna da Iran, jedna od naftom najbogatijih zemalja ne ulaže kaptial u balističke rakete i podzemna nuklearna postrojenja da proizvodi struju", rekao je izraelski premijer.

Izrael i zapadne zemlje sumnjaju da Iran tajno razvija nuklearni program, što iranske vlasti stalno demantuju.

Netanjahu je takođe ocijenio da iranski predsjednik nije dao nikakav praktičan prijedlog o zaustavljanju vojnog nuklearnog programa niti se obavezao da će poštovati odluke Savjeta bezbjednosti UN.

"Ovaj govor tačno pokazuje iransku strategiju da priča i dobija u vremenu da bi razvijao svoje kapacitete za pravljenje nuklearnog oružja", rekao je Netanjahu.

Galerija

Bonus video: