Papa Franjo: Imigranti nisu pioni na šahovskoj tabli čovjenčanstva

Vlade svijeta treba da imaju "dobru saradnju kako bi se suočile s društveno-ekonomskim neravnotežama i sa globalizacijom bez pravila"
1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.09.2013. 18:11h

Papa Franjo je pozvao vlade zemalja svijeta da usvoje "normativne instrumente" kako bi zaštitili imigrante, "koji nisu pioni na šahovskoj tabli čovjenčanstva".

U svojoj prvoj poruci povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica, 19. januara, papa ocjenjuje da sredstva komunikacije "imaju veliku odgovornost" u eri ubrzane svjetske globalizacije.

"Treba da se ukinu stereotipi i da se ponude korektne informacije ukoliko dođe do osude grešaka nekih stranaca, a i treba opisati i poštenje, ispravnost i veličinu duše velikog broja njih", rekao je papa novinarima.

Papa je podsjetio da stranac živi od povjerenja i nade u zemlju u kojoj se nalazi, i da želi, kao bilo ko drugi, da napreduje ne "samo u znanju, po finansijskoj dobiti, već posebno da napreduje kao ljudsko biće".

U tom kontekstu, sve dimenzije čovjeka, uključujući i duhovne, treba da budu promovisane i zaštićene. "Stvarnost migracije zahtjeva i međunarodnu saradnju uz donošenje u svim državama normativnih instrumenata koji štite i promovišu ljudsko biće".

Po riječima pape, umjesto da se dižu nepremostive prepreke, vlade svijeta treba da imaju "dobru saradnju kako bi se suočile s društveno-ekonomskim neravnotežama i sa globalizacijom bez pravila".

"Nijedna zemlja ne može sama da se suoči s tim teškoćama", rekao je papa, osudivši situacije u kojima je "migracija ne samo prisilna, već čak sprovedena kroz razne modalitete ponašanja prema ljudima" sličnog ropstvu.

"Raditi kao rob je danas uobičajena situacija", rekao je papa i ponovio osudu koju je ljetos iznio na italijanskom ostrvu Lampeduza i u prihvatnim centrima za strance koje drže jezuiti iz Rima.

Ponašanje po principu "odbrane i straha", marginalizacija i "nezainteresovanost prema strancima", česte su ocjene koje papa koristi da bi osudio "odbijanje i odvajanje ljudskih bića".

Bonus video: