Kina zakupila tri miliona hektara ukrajinske zemlje

Zakupljeno zemljište predstavlja 5 odsto ukupne teritorije Ukrajine, pojedinici ističu da se radi o novoj vrsti kolonijalizma
50 pregleda 10 komentar(a)
Ukrajina, polja, Foto: Kpl.net.ua
Ukrajina, polja, Foto: Kpl.net.ua
Ažurirano: 24.09.2013. 15:08h

Kina je nedavno potpisala sporazum o zakupu tri miliona hektara ukrajinskog obradivog zemljišta, na period od 50 godina. Kineske vlasti godinama unazad kupuju obradive površine u Africi, Aziji a u posljednje vrijeme i u istočnoj Evropi, kako bi obezbjedili dovoljno hrane za svoje mnogobrojno stanovništvo.

Sporazum su potpisali kinesko poljoprivredno preduzeće “Sinđijang prodakšn end konstrakš korps” (XPCC) i ukrajinsko poljoprivredno preduzeće “KSG Agro”,sporazum je postao ostvarljiv tek nakon što je Ukrajina prošle godine ukinula zakon koji zabranjuje strancima da kupuju ukrajinsko zemljište.

Tri miliona hektara predstavlja 5 odsto ukupne teritorije Ukrajine, odnosno 9 odsto obradivih površina. Kritičari upozoravaju da se radi o novom vidu kolonijalizma, koji prijeti da ugrozi pravo siromašnih zemalja da upravljaju sopstvenim resursima.

Kao naknadu za ustupanje zemljišta, Ukrajina je dobila kredit od Kineske izvozno-uvozne banke od tri milijarde dolara za razvoj poljoprivrede. Takođe će u zamjenu za proizvode koje prodaje Kini dobijati sjeme, opremu i poljoprivredne alatke.

XPCC je obećao i pomoć u izgradnji auto-puta u ukrajinskoj autonomnoj republici Krim, i most preko moreuza Kerh, koji predstavlja transportni i industrijski centar ove zemlje.

Nedostatak obradivih površina

Procjenjuje se da kinesko stanovništvo pojede oko jedne petine proizvedene hrane u svijetu, a zbog nagle industrijalizacije i urbanizacije na ovu zemlju otpada 9 odsto svjetskih obradivih površina. Sporazum sa Ukrajinom predstavlja najveću dosadašnju kinesku investiciju u poljoprivredno zemljište.

Pojedine zemlje poput Mozambika i Filipina usprotivile su kineskim planovima o kupovini obradivog zemljištima u tim državama, zbog straha da će izgubiti kontrolu nad jednim od najvažnijih resursa današnjice.

Bonus video: