Ekspanzija aviosaobraćaja: Erbas tvrdi da svijetu potrebno skoro 30.000 aviona

Erbas i negovi rivali, prije svega američki Boing, moraće da proizvedu hiljade aviona, od kojih će većina biti putnički sa dva reda sjedišta
0 komentar(a)
Airbus A380, Foto: Airbus.com
Airbus A380, Foto: Airbus.com
Ažurirano: 24.09.2013. 14:41h

Evropski proizvođač aviona Erbas predvidja da će svijetu u narednih 20 godina biti potrebno više od 29.000 novih komercijalnih aviona.

Kompanija smatra da će taj broj izaći u susret većem obimu saobraćaja, ali i zamjeni starijih modela.

U prognozi za narednih 20 godina, Erbas ocjenjuje da će na aviosaobraćaj do 2032. najvise uticati letovi koji pokrivaju tržišta u usponu, kao što su Brazil, Kina i Indija, prenosi agencija Frans pres.

Erbas i negovi rivali, prije svega američki Boing, moraće da proizvedu hiljade aviona, od kojih će većina biti putnički sa dva reda sjedišta.

"Kako aviosaobraćaj postaje sve više dostupan u svim dijelovima svijeta, buduća putovanja će prije svega obilježiti letovi ka tržištima u usponu i iz njih. Obim saobraćaja će rasti za 4,7 odsto godišnje, pa će biti potrebno više od 29.200 novih putničkih i teretnih aviona, čija je vrijednost skoro 4,4 milijarde dolara (3,3 milijardeevra)", navodi Erbas.

Kompanija dodaje da će skoro svi novi avioni, njih oko 28.350, biti putnički, a njihova vrijednost procjenjuje se na 4,1 milijardu dolara. Erbas vjeruje da će do 2032, azijsko-pacifički region preuzeti primat u svjetskom aviosaobraćaju od Evrope i Sjeverne Amerike.

"Atraktivnost putovanja avionom znači da će do 2032. broj putnika biti više nego udvostručen sa današnjih 2,9 na 6,7 milijardi, što jasno pokazuje ulogu aviosaobraćaja u rastu ekonomije", zaključila je kompanija.

Bonus video: