Kina odobrila pristup Fejsbuku i Tviteru

Šangajska slobodna trgovinska zona, odobrena u avgustu radi jačanja konkurentnosti, ukloniće zabranu i na "Njujork tajms"
1 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.09.2013. 13:54h

Prva slobodna trgovinska zona u Kini, u Šangaju, dozvoliće pristup Fejsbuku, Tviteru i drugim sajtovima koji su u toj zemlji zabranjeni, što je rijedak primjer izuzetka od stroge internet kontrole.

Šangajska slobodna trgovinska zona, odobrena u avgustu radi jačanja konkurentnosti, ukloniće zabranu i na "Njujork tajms", stavljenu 2012.

"Da bismo privukli investicije stranih kompanija i omogućili strancima da budu zadovoljni životom i radom u slobodnoj trgovinskoj zoni, moramo misliti o tome kako da učinimo da se osjećaju kao kod kuće. Ako ne mogu da se uloguju na Fejsbuk ili čitaju "Njujork tajms", mogli bi se zapitati koliko je posebna slobodna trgovinska zona u odnosu na ostatak Kine", rekao je jedan od izvora.

Zona će takođe omogućiti inostranim telekomunikacionim kompanijama da se nadmeću sa domaćim državnim konkurentima za licence.

Kineske vlasti strogo kontrolišu internet sadržaj iz straha od političkih ili društvenih nemira koji bi mogli da ugroze vladajuću komunističku partiju.

U posljednjih nekoliko godina zabranjeni su popularni društveni sajtovi kao što su Fejsbuk i Tviter, koji su bili ključni u pokretanju talasa nemira na Bliskom istoku i sjevernoj Africi krajem 2010, poznatih kao "Arapsko proleće".

Prošle godine vlasti su blokirale "Njujork tajms", nakon što je taj list objavio finansijske izvještaje koji navodno pokazuju da je rodbina bivšeg premijera Vena Điabaa kontrolisala sredstva vrijedna najmanje 2,7 milijardi dolara, što je Kina odbacila kao laž.

U poslednjih nekoliko mjeseci, vlasti su pojačale cenzuru domaćih društvenih sajtova kao što je popularni "Weibo".

Stotine ljudi su pritvorene zbog "širenja tračeva" na internetu, a popularni blogeri sa više miliona pratilaca upozoreni su da ostavljaju pozitivnije komenatare na svojim blogovima.

Kineski Vrhovni sud je ovog mjeseca saopštio da se korisnici interneta suočavaju sa trogodišnjim zatvorskim kaznama ukoliko neka "lažna i maliciozna" informacija koju su okačili na internet bude viđena više od 5.000 puta ili proslijeđena više od 500 puta.

Bonus video: