Najrobi: Svi taoci oslobođeni

Odgovornost za napad na tržni centar preuzela je militantna somalska grupa El-Šabab povezana s Al-Kaidom
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 10:31h

Svi taoci iz tržnog centra u Najrobiju su oslobođeni i kriza je završena, a još se čeka potvrda je vojska savladala sve teroriste, saopštili su zvaničnici.

Akcija spasavanja talaca u toku trajala je i jutros, četvrtog dana talačke krize, a prijepodne je javljeno da se vjeruje da "Vestgejtu" ima još nekoliko terorista.

Iako su vlasti u Najrobiju juče objavile da je akcija protiv terorista uspješna, izvještač agencije AP javio je jutros da iz tržnog centra i jutros odjekuju detonacije.

Neimenovani izvor je tada rekao da su preostali napadači locirani i izolovani oko jednog kazina na jednom od spratova kompleksa. Sporadična pucnjava i udari mogli su da se čuju iz unutrašnjosti tržnog centra, rekli su očevici.

Bezbjednosni izvori su potvrdili da je veći broj talaca spasen i evakuisan u vojnu bolnicu. Odgovornost za napad na tržni centar preuzela je militantna somalska grupa El-Šabab povezana s Al-Kaidom. Napad je počeo u subotu oko podneva kada su naoružane osobe ušle u kompleks, bacali bombe i pucali iz automatskog oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kenije navelo je jutros da vjeruje da su oslobođeni svi taoci. Prema predstavniku vlade Manou Esipisu, specijalne snage u kompleksu pretražuju jednu po jednu prostoriju. "Smatramo da su svi taoci evakuisani, ali ne želimo ništa da rizikujemo", rekao je on.

Vojska je saopštila da je u ponedjeljak u žestokim borbama ranjeno troje njenih pripadnika. Specijalne jedinice ubile su tog dana najmanje trojicu napadača a nekoliko ranili.

Izvori kenijskih bezbjednosnih snaga i zapadni obavještajci rekli su da su u akciji protiv napadača učestvovale i izraelske snage, zajedno s britanskim i američkim agentima.

Kenijska policija saopštila je sinoć da je privela najmanje desetoro ljudi, osumnjičenih za učestvovanje u terorističkom napadu u tržnom centru, kao i da su "do sada ubijena trojica terorista", dok je "njih nekoliko ranjeno".

Operacija se nastavlja, a vojska je "zatvorila sve puteve za eventualno bekstvo", navelo je sinoć ministarstvo, dodajući da su šanse da neki od terorista pobjegne "veoma male".

Šoping centar Vestgejt u kojem se nalaze taoci (Foto: Reuters)

Somalijski pobunjenički pokret El Šabab, koji je povezan sa Al Kaidom, preuzeo je odgovornost za napad u tržnom centru "Vestgejt", navodeći da je masakr "direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gdje se vojnici Afričke unije bore protiv islamista".

U međuvremenu, kenijska policija ispituje navode da iza napada ekstremističke grupe El Šabab na tržni centar u Najrobiju stoji Britanka Samanta Lutvejt (29), poznata kao "bijela udovica", čiji je muž učestvovao u bombaškom napadu na londonski metro 2005. godine.

Grupa El Šabab je u nedjelju na svom nalogu na Tviteru napisala da blisko sarađuje sa tom ženom, a sumnja se da je ona među maskiranim napadačima koji i dalje drže neke civile kao taoce u tržnom centru Vestgejt u kenijskoj prijestonici, navode svjetski mediji.

Američki predsjednik Barak Obama nazvao je juče napad u tržnom centru u kenijskoj prijestonici Najrobiju "strašnim nasiljem" i rekao da će Sjedinjene Američke Države pružiti Keniji svu potrebnu pomoć.

Obama je dodao da napad u Najrobiju pokazuje da međunarodna zajednica treba da se suprotstavi "besmislenom nasilju" koje, kako je rekao, čine grupe kao što je El Šabab, organizacija somalijskih islamista koja je preuzela odgovornost za napad.

Galerija

Bonus video: