Al-Asad: Teroristi bi mogli da napadnu inspektore i optuže nas

Svi znamo da neke zemlje navode teroriste da počine radnje koje bi se pripisale sirijskoj vlasti, rekao je al-Asad
6 komentar(a)
Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2013. 08:46h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad upozorio je međunarodnu javnost da bi oslobodilačka vojska mogla napasti strane inspektore koji će doći u Siriju, gdje će nadgledati uništavanje arsenala hemijskog oružja.

"Svi znamo da ti teroristi izvršavaju naredbe drugih zemalja i da te zemlje navode teroriste da počine radnje koje bi se pripisale sirijskoj vlasti", kazao je Bašar al-Asad u razgovoru za kinesku televiziji CCTV.

Rusija je već ranije sa Sirijom dogovorila uništavanje hemijskog oružja kako bi se izbjegla vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog napada hemijskim oružjem 21. avgusta. Zapad za napad krivi Bašar al-Asada i njegovu vojsku, dok Rusi krive pobunjenike i optužuju ih da su htjeli da isprovociraju međunarodnu vojnu intervenciju koja bi oslabila sirijsku vojsku.

Moskva očekuje da će Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) uskoro postaviti rok za operaciju uništenja tog oružja. OPCW je već dobila detaljni popis sirijskog arsenala hemijskog oružja. Rusija planira da dogovori i rezoluciju u Savjetu bezbjednosti (SB) UN-a kojom bi se podržao plan OPCW-a i pružila bezbjednost inspektora koji će kontrolisati razoružanje.

SAD, Velika Britanija i Francuska insistiraju na rezoluciji koja će uključivati kaznene mjere ako Sirija bude ometala inspektore u radu, prenosi RT.

Bonus video: