MADURO I ĐINPING

Kina i Venecuela ojačale veze potpisivanjem niza sporazuma

Dvojica predsjednika potpisali su danas 12 sporazuma, uključujući sporazume o finansijskim fondovima, obrazovanju i zajedničkom razvoju državnih naftnih kompanija
1 komentar(a)
Maduro i Si Đinping, Foto: Rojters
Maduro i Si Đinping, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.09.2013. 19:16h

Predsjednici Kine i Venecuele Si Đinping i Nikolas Maduro potpisali su danas u Pekingu niz sporazuma u cilju jačanja ekonomskih veza dvije zemlje.

Maduro je prenio svom kineskom kolegi Siju da je glavni cilj njegove posjete dalje širenje strateškog partnerstva dvije zemlje, koje je s kineskim rukovodstvom započeo njegov prethodnik Ugo Čavez.

Dvojica predsjednika potpisali su danas 12 sporazuma, uključujući sporazume o finansijskim fondovima, obrazovanju i zajedničkom razvoju državnih naftnih kompanija, kao i u oblasti nauke.

Maduro je kineskom kolegi rekao da je Venacuela u važnom periodu ekonomske transformacije i da želi da razvije svoju ekonomsku strukturu.

"Želimo da uložimo velike napore u razvoj sopstvenih proizvodnih industrija i da u isto vrijeme učvrstimo naše socijalističke osnove za 21. vijek", kazao je Maduro. On je kazao da vjeruje da će ovi ciljevi biti ostvareni u ovoj dekadi kroz razmjenu i buduće partnerske projekte dvije zemlje.

Si Đinping je Madura nazvao "dobrim prijateljem Kine" i ocijenio da će posjeta venecuelanskog predsjednika podići bilateralne odnose Kine i Venecuele "u nove visine".

Preporučujemo za Vas