Kina: Doživotni zatvor za bivšeg visokog zvaničnika

Bo Silaj je optužen da je zajedno sa svojom suprugom Gu Kailaj i njihovim sinom Bo Guaguom od privrednika primio 2,67 miliona eura mita
6 komentar(a)
Bo Silaj, Foto: Reuters
Bo Silaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2013. 07:36h

Bivši član Politbiroa Komunističke partije Kine Bo Silaj danas je osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije i zloupotrebe vlasti, javile su agencije.

Sud u gradu Đinanu uz kaznu doživotne robije ukinuo je bivšem visokom zvaničniku rukovodstva Partije politička prava i konfiskovao mu imovinu, navodi se u presudi objavljenoj i preko popularne društvene mreže u Kini.

Njegova supruga, Gu Kailaj je zbog ubistva britanskog biznismena Nila Hejvuda, u avgustu 2011. uslovno osuđena na smrt, ali joj je kazna odmah zamijenjena doživotnom robijom

Bo Silaj je optužen da je zajedno sa svojom suprugom Gu Kailaj i njihovim sinom Bo Guaguom od privrednika primio 21,79 miliona juana (2,67 miliona eura) mita.

Sud je "osudio Bo Silaja i na 15 godina zatvora zbog pronevjere i sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja", navodi se u obrazloženju presude jednom od nekad najuticajnijih političara Kine.

Suđenje bivšem članu Politbiroa počelo je 22. avgusta i trajalo je pet dana.

Tužilac je u završnoj riječi zatražio strogu kaznu jer se Bo nije pokajao zbog korupcije i zloupotrebe vlasti.

Centralni komitet Komunističke partije Kine je u novembru 2012. isključio Bo Silaja iz partije. Ukinut mu je poslanički imunitet i izbačen je iz skupštinskih redova.

Tada je najavljeno da će bivši gradonačelnik Čongčinga i kandidat za visoku funkciju prije nego što je bio upleten u skandal, odgovarati za optužbe o korupciji, zloupotrebi vlasti, uzimanje mita, ali i nedolične odnose sa više žena.

Njegova supruga, Gu Kailaj je zbog ubistva britanskog biznismena Nila Hejvuda, u avgustu 2011. uslovno osuđena na smrt, ali joj je kazna odmah zamijenjena doživotnom robijom.

Bonus video: