Pompeo o vođama Irana: Licemjerni sveci, gomilaju bogatstvo dok narod pati

"Ponekad se čini da je svijet postao neosjetljiv na autoritarnost iranskog režima u zemlji i njegove kampanje nasilja u svijetu, ali ponosni iranski narod ne ćuti o mnogim vladinim represijama"
62 pregleda 4 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2018. 14:37h

Državni sekretar SAD Majk Pompeo nazvao je vjerske vođe Irana "licemernim svecima" koji su nagomilali veliko bogatstvo dok njihov narod pati.

"Ponekad se čini da je svijet postao neosjetljiv na autoritarnost iranskog režima u zemlji i njegove kampanje nasilja u svijetu, ali ponosni iranski narod ne ćuti o mnogim vladinim represijama", rekao je Pompeo u Predsjedničkoj biblioteci i muzeju Ronald Regan.

On je rekao da ni SAD pod predsjednikom Trampom neće ćutati i "povodom 40 godina režima tiranije" uputio poruku narodu Irana da ih SAD "čuju, podržavaju i da su sa njima", prenosi agencija AP i podsjeća da se bliži 40. godišnjica iranske Islamske revolucije i da SAD pripremaju ponovno uvođenje ekonomskih sankcija toj zemlji.

Pompeo je kritikovao političke, pravne i vojne vodje Irana, optužujući ih za učešće u sveopštoj korupciji, i dodao da iranska vlada "bezdušno narušava ljudska prava, dostojanstvo i osnovne slobode svog naroda".

On je rekao da SAD preduzimaju kampanju diplomatskih i finansijskih pritisaka za prekid finansiranja, sa fokusom na ponovo uvođenje sankcija bankarskom i energetskom sektoru u Iranu.

Predsjednik Donald Tramp je u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, a očekuje se da će prve sankcije nastupiti 4. avgusta.

Bonus video: