zastoj od 2008.

Kina za obnovu pregovora o nuklearnom programu S.Koreje

SAD su u više navrata pokazivale priličnu skepsu kad je riječ o spremnosti Sjeverne Koreje da se odrekne svog nuklearnog programa
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: AP
Sjeverna Koreja, Foto: AP
Ažurirano: 21.09.2013. 07:46h

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji založio se za ponovni početak pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su prekinuti 2008. godine.

Vang Ji je juče u Vašingtonu kazao da je Sjeverna Koreja nedavno pokazala spremnost da se odrekne svog nuklearnog oružja.

On je dodao da je Pjongjang spreman da ispuni dogovor postignut u februaru prošle godine sa SAD, prema kojime će Sjevernokorejci dobiti pomoć u hrani u zamjenu za moratorijum na nuklearne i raketne probe.

Taj dogovor je propao, pošto je Sjeverna Koreja prošle godine testirala rakete dugog dometa.

Vang Ji se u četvrtak sastao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i tada je izrazio uvjerenje da će ponovo biti postignut dogovor SAD i Sjeverne Koreje.

SAD su u više navrata pokazivale priličnu skepsu kad je riječ o spremnosti Sjeverne Koreje da se odrekne svog nuklearnog programa, a nastavak pregovora su uslovile ispunjavanjem obaveza o razoružanju koje su ranije preuzele sjevernokorejske vlasti.