Razoružanje Sirije

Keri i Lavrov o rezoluciji Savjeta bezbjednosti

Njih dvojica su u svakodnevnom kontaktu povodom Sirije i prošlog vikenda su u Ženevi sklopili dogovor kako da se sirijski režim liši zabranjenog hemijskog oružja
1 komentar(a)
Džon Keri, Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2019. 14:03h

Američki državni sekretar Džon Keri je telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim o oštroj rezoluciji koju bi trebalo da donese SB UN.

Dvojica diplomata su, navodi AFP, u svakodnevnom kontaktu povodom Sirije i prošlog vikenda su u Ženevi sklopili dogovor kako da se sirijski režim liši zabranjenog hemijskog oružja.

Keri je na konferenciji za novinare obavijestio da je juče imao duži telefonski razgovor sa Lavrovom.

"Razgovarali smo o saradnji za koju smo se obojica saglasili da je treba nastaviti, i da idemo ne samo ka tome da Sirija usvoji pravila Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW), već i ka donošenju jedne čvrste i oštre rezolucije Savjeta bezbjednosti UN". rekao je Keri.

"Nastavićemo rad na tome", dodao je on. Keri je u četvrtak izjavio da je najvažnije da plan o uklanjanju sirijskog hemijskog oružja bude sproveden i da bi o tome naredne nedjelje trebalo da se izjasni Savjet bezbjednosti UN.

"Savjet bezbednosti treba da bude spreman da reaguje naredne nedjelje. Od vitalnog je značaja da međunarodna zajednica ustane i snažno istakne značaj sprovođenja akcije kojom će se svijet otarasiti sirijskog hemijskog oružja", rekao je Keri novinarima.

Šef Stejt departmenta se osvrnuo i na nedavnu izjavu predsjednika Irana Hasana Rohanija koji je rekao da njegova zemlja neće raditi na stvaranju nuklearnog oružja.

"To su pozitivni komentari, ali oni i u praksi treba da budu provjereni", istakao je Keri. Sirijsko i iransko pitanje mogli bi da budu u centru pažnje zasijedanja Generalne skupštine UN koje u ponedjeljak, 23. septembra počinje u Njujorku.